Dezvoltatorul belgian de proiecte industriale și de logistică WdP, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața de profil din România, va construi lângă București, în Ștefăneștii de Jos, două noi depozite, cu suprafață totală de aproximativ 80.000 metri pătrați, dintre care o clădire de 58.000 metri pătrați care va fi finalizată, în etape, până la începutul anului 2020 și va fi ocupată 10 ani de retailerul Metro.
A doua clădire pregătită spre construcție, cu livrare în al doilea trimestru al anului 2019, este un centru de distribuție de circa 22.000 metri pătrați care va fi închiriată tot 10 ani de retailerul de îmbrăcăminte LPP. În aceeași zonă au închiriat spații Decathlon și Carrefour.
Pentru aceste proiecte este prevăzut un buget de investiții de aproximativ 43 de milioane de euro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În paralel, WdP a achiziționat un depozit existent în parcul logistic din Cluj-Napoca, cu o suprafață de aproximativ 33.000 metri pătrați, unde lucrează cu lanțul de supermarketuri Profi, WdP devenind proprietarul întregului parc logistic, de aproape 70.000 metri pătrați.
Bugetul de investiții pentru această achiziție este de aproximativ 22 de milioane de euro.
WdP va construi și nou depozit la Buzău pentru producătorul de bere Ursus Breweries, de aproximativ 20.000 metri pătrați, lângă fabricile de bere existente, închiriat tot pentru o perioadă de zece ani. Bugetul de investiții este în acest caz de aproximativ 10 milioane de euro.
După finalizarea acestui nou pachet de investiții, valoarea totală a portofoliului imobiliar va ajunge la aproximativ 450 de milioane de euro, urmând să se apropie de 500 de milioane de euro (15% din portofoliul total al WdP) până la sfârșitul anului 2019.
Profit.ro a anunțat recent că WdP a preluat un parc logistic din Timișoara, pentru care a investit circa 21 de milioane de euro. Parcul este închiriat mai multor companii, printre care Procter&Gamble.
Astfel, WdP a ajuns la un portofoliu de 19 proiecte în România, cu o suprafață închiriabilă de 434.000 metri pătrați, ocupați integral.
WdP s-a aflat atunci la a doua achiziție din acest an, după ce, în primul trimestru, a cumpărat un parc în Brașov, într-o tranzacție de tip sale and lease back, tranzacție anunțată de Profit.ro.
Investitorul belgian are în dezvoltare în România proiecte care totalizează 114.600 metri pătrați, în condițiile în care deține peste 3,2 milioane de metri pătrați de teren pentru proiecte viitoare.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Frații Cristescu, proprietarii uzinei și ai parcului industrial Faur București, au semnat cu Ibis pentru primul lor hotel de lanț internaționalValoarea de piață a terenurilor și a celor 19 proiecte din România este de 337,7 milioane de euro, respective 12% din portofoliul deținut de WdP în Europa. Proiectele finalizate din România sunt evaluate la 231,5 milioane de euro, în timp ce proiectele în fază de dezvoltare au o valoare de aproape 60 milioane de euro. Terenurile sunt evaluate la 46,7 milioane de euro.
WdP este unul dintre cei mai importanti jucători belgieni pe piața proprietății industriale și semi-industriale, fiind controlat de familia DePauw, cu Tony De Pauw ca CEO, cu o avere estimată la 423,7 milioane euro.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Terra Park va fi scos din nou la licitație. Prețul de pornire este cel oferit de Primăria lui Robert NegoițăÎn 2016, firma prin care investitorul belgian operează în România era deținută în proporție de 49% de omul de afacerei Jeroen Biermans, șeful WdP Development, subsidiara locală.
La începutul acestui an, compania WdP și-a crescut participația la subsidiara din România de la 51% la 80%, decizia având la bază strategia companiei de a ajunge la un portofoliu de 500 milioane de euro pe piața românească.