Grupul francez Sanofi a finalizat vânzarea Zentiva către Advent. Fondul american cumpără producătorul Algocalmin cu 1,9 miliarde euro și revine pe piața farma locală

Grupul francez Sanofi a finalizat vânzarea Zentiva către Advent. Fondul american cumpără producătorul Algocalmin cu 1,9 miliarde euro și revine pe piața farma locală
scris 1 oct 2018

Grupul farmaceutic francez Sanofi a a finalizat vânzarea către fondul american de private equity Advent International a diviziei europene de medicamente generice Zentiva, prezentă și pe piața din România, Advent achitând 1,9 miliarde euro pentru această tranzacție. Portofoliul local de medicamente al companiei cuprinde și Algocalmin, lider de piață pe aria sa terapeutică.

Și alte companii și-au exprimat interesul pentru Zentiva, despre care Profit.ro a anunțat, în 2016, că urmează să fie vândută.

Urmărește-ne și pe Google News

În 2015, Advent a vândut rețeaua Regina Maria, ieșind atunci de pe piața românească.

Anterior, în 2014, vânduse și producătorul de medicamente Labormed către Alvogen, pentru 24 milioane euro, iar în 2006 cedase producătorul farmaceutic Terapia Cluj-Napoca către grupul indian Ranbaxy pentru 324 milioane dolari. 

Advent a controlat și compania de construcții Ceramica Iași, actualul Brikston Construction Solutions, vândută în 2014 către fondul ADM Capital cu circa 10 milioane euro.

Sanofi este prezent pe piața locală printr-o divizie comercială - Sanofi România - și prin fabrica Zentiva București (fosta Sicomed).

Portofoliul local de medicamente al companiei cuprinde și Algocalmin, lider de piață pe aria sa terapeutică.

Compania este liderul pieței farmaceutice locale, cu o cotă de piață de 12% în termeni de volum și 6,7% în termeni de valoare.

Zentiva (simbol bursier SCD) a raportat în prima parte a anului un profit în sumă de 35,95 milioane lei, cu 16,5% mai mic față de rezultatul din perioada similară a anului trecut, de 43,04 milioane lei. Cifra de afaceri din primele șase luni a scăzut cu aproape 3%, la 222,12 milioane lei, de la 228,56 milioane lei la sfârșitul lunii iunie 2017.

Anul trecut, compania a încheiat cu un profit net de 89,6 milioane lei și o cifră de afaceri de 458,3 milioane lei.

Salariile în sistemul medical de Ambulanță au crescut cu până la 4.550 de lei CITEȘTE ȘI Salariile în sistemul medical de Ambulanță au crescut cu până la 4.550 de lei

Zentiva are peste 2.500 de angajați în Europa și două fabrici de producție, la Praga și București.

A fost și o perioadă în care acționari minoritari au reclamat deturnări de profituri prin prețuri de transfer către majoritarul Sanofi.

Managementul companiei a avut presiune din partea acționarului minoritar KJK Fund II SICAV-SIF, fond înregistrat în Finlanda, pentru creșterea profitului. Primăvara trecută, Adunarea Generală a Acționarilor a pus în confruntare cele 2 părți, acționarii minoritari de la KJK, împreună cu cei ai fondurilor de pensii administrate NN, având suspiciunea că o parte din câștiguri sunt deturnate către majoritarul Sanofi.

„În această companie se întâmplă lucruri care mie îmi stârnesc o anumită suspiciune”, declara în AGA Răzvan Lefter, reprezentant al KJK. Calculele fondului spuneau că dacă ar fi substrase cheltuieli aparent nejustificate sau chiar denunțate ca nereale, câștigul EBITDA la Zentiva ar fi trebuit să fie în anul 2016 cu 45% mai mare.

Invocarea liderului majorității parlamentare Liviu Dragnea ca bau-bau al multinaționalelor evazioniste în respectiva AGA și menționarea acestui lucru în exclusivitate în Profit.ro, a atras reacția șefului PSD. Într-o postare pe Facebook, acesta a făcut o declarație care a atras la Zentiva o serie de controale ale Fiscului. „Am citit în presă despre nemulțumirile acționarilor unor firme din România care sunt deținute de mari grupuri multinaționale. Ei se plâng de faptul că profiturile obținute aici sunt transferate, prin operațiuni fictive, către grupurile din afară care dețin pachetul majoritar. Scad astfel artificial și dividendele acționarilor minoritari din România, și taxele datorate către statul român. Susțin categoric orice investiție străină onestă în România! Dacă însă se recurge la operațiuni fictive, pentru a eluda plata taxelor în România, atunci cred că ANAF-ul și alte autorități ar trebui să intervină. Când se încalcă legea, instituțiile statului trebuie să acționeze la fel de ferm, indiferent de forța sau anvergura unei companii", afirma atunci Dragnea.

Zentiva operează pe circa 50 de piețe și are o prezență puternică în Europa de Est, inclusiv România.

Sanofi a achiziționat Zentiva în 2009, plătind aproape 2,6 miliarde de dolari pentru companie.

Zentiva este în prezent cea de-a treia companie farmaceutică generică din Europa, cu profituri anuale de peste 150 de milioane de dolari.

Zentiva în era Sanofi: De la 0% la 46% exporturi

În 2009, fosta fabrica Sicomed din București a fost inclusă în tranzacția prin care Sanofi a preluat grupul farma ceh Zentiva. La acel moment, fabrica din București depindea 100% de piața locală, iar intrarea într-un grup farmaceutic mondial, cu o cifră de afaceri de aproximativ 40 miliarde de dolari, aproape un sfert din PIB-ul României, a fost oportunitatea pe care managementul fabricii a valorificat-o, relata în urmă cu 3 ani pentru Profit.ro Margareta Tănase, Directorul Fabricii Zentiva România.

Astfel, compania a ajuns de la 0% la 46% exporturi din vânzări, odată cu transferul mai multor produse, pentru fabricație, ambalare sau testare. Targetul fabricii era ca, până în 2018, să ajungă la 50% exporturi din totalul producției. Principalele piețe sunt Germania, Franța, UK, Italia, Cehia, Slovacia, Polonia. Dintre produsele pentru export, medicamentul cu cele mai mari volume este Novaminsulfon, pe bază de metamizol, substanța activă din formula tradiționalului Algocalmin.

Algocalminul are peste 50 de ani, aceeași vârstă ca și unitatea care îl produce, înființată în 1962 sub denumirea de Uzina de Medicamente București (redenumită Sicomed după 1990 și ulterior Zentiva, în 2005).

viewscnt
Afla mai multe despre
sanofi
zentiva
vanzare