Profit Financial Forum: Cât le putem cere băncilor

Profit Financial Forum: Cât le putem cere băncilor
scris 23 mai 2016

Lucian Croitoru de la BNR spune că ar trebui să eliminăm iluzile privind sistemul financiar și că băncilor și reglementatorilor nu li se poate cere să oprească euforia.

Băncile au avut partea lor de vină pentru problemele apărute în piața de credit în anii de criză, însă percepția s-a deteriorat încă și mai mult, observă Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Băncii Naționale a României. Din aliatul care oferea prosperitate - o casă, o a doua casă, o mașină - a devenit un dușman. Când oamenii au avut probleme cu rambursarea creditelor, politicienii s-au grăbit să le dea dreptate. Totuși, ar trebui să se elimine iluziile despre sistemul financiar pentru că deja cererea care i se adresează acestuia este greșită, a spus Croitoru astăzi la Financial Forum, organizat de Profit.ro.

Prezentă la eveniment, Gabriela Hârțescu, director general la Institutul Bancar Român, a afirmat că în ultimul timp se vorbește covârșitor de mult despre drepturile debitorului și tot mai puțin despre obligațiile lui. „Toată lumea are drepturi; noi ne focalizăm numai pe partea de drepturi”, a afirmat ea. Recomandarea este ca și debitorii să se întindă numai cât îi ține plapuma și să caute acele produse care îi avantajează pe termen lung și să vadă cum se vor repercuta acestea asupra bugetului familial.

Urmărește-ne și pe Google News

Cine și ce ce face cu euforia?

Oricât de bună educația, aceasta nu va împiedica pe deplin luarea iresponsabilă de credite, spune Croitoru. Unii vor lua numai pentru că iau și alții. Este un fenomen natural ca oamenii să caute să facă ceea ce fac și semenii lor. Fiecare are limite sub aspectul acestui comportament psihologic, iar nivelul de educație poate doar să aștearnă respectivele limite.

Perioadele de euforie apar astfel periodic în piețe, iar reglementatorii nu le pot preîntâmpina. Nu sunt limite științifice pe care bancherii centrali să le cunoască despre când este bine să fie oprită o etapă de optimism. „Reglementările nu trebuie să ducă niciodată la oprirea euforiei”, a declarat consilierul guvernatorului BNR.

În multe cazuri ar fi chiar o greșeală. Spre exemplu, acum economia mondială este depresată tocmai pentru că nu mai există exuberanța care să aducă inovare în piață. O autoritate de politică monetară ce ar contra o astfel de euforie, ar împinge economia în recesiune. „Nicio bancă centrală nu va face asta”, a afirmat Croitoru, adăugând că politicienii cu atât mai puțin vor fi dornici să procedeze astfel. Contraponderea la euforie este panica, o etapă de durată mai scurtă, dacă între timp este „arestată” de banca centrală.

Financial Forum este organizat de Profit.ro cu sprijinul MasterCard, EximBank și PayU.

viewscnt
Afla mai multe despre
lucian croitoru
gabriela hartescu
ibr
banci
euforie
banci centrale
reglementare
balon speculativ