În fața noastră avem o recesiune deflaționistă adâncă și îndelungată, spune un fost oficial american

În fața noastră avem o recesiune deflaționistă adâncă și îndelungată, spune un fost oficial american

Bursa de la New York, locul despre care David Stockman că poate aduce pierderi de 40%.

scris 16 mai 2016

David Stockman, fost oficial în Administrația Reagan, se așteaptă ca SUA și economia mondială să intre în recesiune până la finele acestui an. El spune că achiziția de acțiuni nu are sens în acest moment și cotațiile pe bursa de la New York pot cădea cu ușurință cu 40%, iar picajul ar fi încă și mai precipitat dacă ar fi ales președinte Donald Trump. „Este o șansă ca economia globală să nu își revină, ci să alunece într-o adâncă și îndelungată recesiune deflaționistă”.

China are perspective ridicate de a intra în recesiune, trăgând cu ea în jos întreaga econmie globală, inclusiv SUA, spune David Stockman, fondator la Heartland Industrial Partners și care în timpul mandatului prezidențial al lui Ronald Reagan a ocupat funcția de director al Office of Management and Budget (OMB). „Nu suntem imuni, nu suntem decuplați. Vom fi în recesiune în SUA până la sfârșitul anului sau imediat după aceea”, a declarat el într-o intervenție pentru postul de televiziune CNBC. „Dacă aceasta se întâmplă, piața poate coborî cu ușurință la 1.300 puncte”, a adăugat el stabilind astfel o țintă cu 40% mai coborâtă pentru indicele S&P500.

Vânzările companiilor americane sunt cu 5% sub vârful de acum un an, stocurile sunt la niveluri specifice perioadelor de recesiune, cheltuielie de capital au întors trendul favorabil, iar transportul de bunuri pe căi ferate și rutiere este în teritoriu negativ, a descris tabloul Stockman, a cărui carte "Marea deformare. Coruperea capitalismului în America" ("Great Deformation. The Corruption of Capitalism in America") a primit calificativul best-seller din partea publicației New York Times.

Verdictul său pentru viitor este unul sumbru: „Este o șansă ca economia globală să nu își revină, ci să alunece într-o adâncă și îndelungată recesiune deflaționistă.”

Urmărește-ne și pe Google News

De ce să cumperi acțiuni?

Sub acest aspect, nu mai are sens să cumperi acțiuni, cu atât mai mult cu cât acestea se tranzacționează la niveluri de 24 de ori câștigul din precedentele 12 luni. Dimpotrivă, mai degrabă ar fi inspirat să vinzi. „De ce să stai în piață?”, s-a întrebat Stockman. Dacă datele de evaluare se întorc la maximele istorice potențialul de apreciere este de 2%, pe când, în cazul unei recesiuni, indicele S&P500 cu ușurință ar putea cădea cu 40%, a explicat raportul risc-recompensă dezastruos Stockman, care a ocupat poziții importante la companii financiare renumite de pe Wall Street cum ar fi Salomon Brothers și Blackstone Group.

Factorul „Donald Trump” pentru burse

Oricine ar veni la Casa Albă de anul viitor, nu va putea face nimic. Cel mult, Donald Trump ar putea fi un factor de dislocare pentru piețe, în măsura în care va sparge lanțul status-quo-ului în care sunt anchilozate autoritățile de la Washington și industria financiară de pe Wall Street de 8-10 ani.

Aceasta nu va fi bine pentru piața de acțiuni. „Nu cred că va fi bun pentru piață deloc pentru că este impredictibil; nu este școlit în iluziile status-quo-ului. Cred că va speria de moarte piețele, dar este OK pentru că ideea de a conduce această țară din punct de vedere economic și fiscal, nu este aceea de a face acțiunile să crească pe bursă. Este o iluzie modernă; nu credeam așa ceva în anii ’70 sau ’80”, a declarat Stockman.

Întrebat de realizatorul CNBC dacă în cazul în care va fi ales Trump vor pica bursele, fostul oficial american a răspuns: „Nu. Cred că bursele vor cădea oricum, indiferent de cine va fi ales.”
 

viewscnt
Afla mai multe despre
david stockman
rponald reagan
sua
china
bursa
criza
donald trump
wall street