Un consorțiu format din firmele cu capital românesc Leviatan Design (lider de asociere), Ubitech Construcții și Petrodesign, plus Telekom Romania Communications, cărora li se adaugă 7 subcontractori și un număr de 4 terți susținători, și-a adjudecat contractul de proiectare și execuție a primei faze a proiectului MApN de extindere și modernizare a bazei militare aeriene de la Câmpia Turzii, folosită de avioane multirol F-16 și de drone MQ-9 Reaper.
Contractul, scos la licitație restrânsă în primăvara anului 2020, a fost atribuit după ce două consorții concurente participante la procedura de achiziție au renunțat la contestațiile lor, despre care Profit.ro a relatat pe larg aici.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prima fază a contractului a fost evaluată inițial la 564,6 milioane lei plus TVA, iar ulterior la 514,2 milioane plus TVA, fiind atribuită în cele din urmă, prin licitație, la prețul de aproape 493 milioane lei plus TVA.
Per total, proiectul este estimat la 1,37 miliarde lei plus TVA. "Autoritatea contractantă va opta pentru achiziția ulterioară de lucrări de construcții similare în condițiile art. 102 lit. l) din OUG 114/2011 până la valoarea de 1.370.988.842,16 lei fără TVA", precizează MApN.
Actul normativ menționat prevede că, în anumite condiții, autoritatea contractantă are dreptul de a aplica procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, cum ar fi atunci când, ulterior atribuirii unui contract de lucrări sau de servicii, își propune să achiziționeze noi lucrări, respectiv noi servicii care sunt similare lucrărilor sau serviciilor achiziționate prin atribuirea contractului inițial, existând și posibilitatea atribuirii către contractantul inițial.
Firma lider a asocierii câștigătoare, Leviatan Design, înființată în 2012, precum și altă companie din consorțiu, Ubitech Construcții (2015), sunt controlate, conform termene.ro, de Robert Cătălin Podaru. Asociat minoritar la cea de-a doua este Andreea Alexandra Gheorghe, iar administrator – firma Copraag Admin SRL, deținută de Gheorghe, însă administrată de Adrian Dorel Grigore, care este și acționar și la firma de construcții Ascon Partners, precum și administrator la Copraag Entrepreneur, deținută de Ascon Partners și Ubitech Construcții.
CITEȘTE ȘI Coronavirus: Cu o lună întârziere, SUA ating obiectivul de vaccinare fixat de BidenRobert Cătălin Podaru a avut carieră militară până în 2012, lucrând la MApN ca ofițer inginer începând cu 2006, după ce a absolvit Academia Tehnică Militară, Colegiul Național de Apărare și Colegiul pentru Managementul Crizelor și Operațiuni Multinaționale din cadrul Universității Naționale de Apărare, potrivit CV-ului său public. Adrian Dorel Grigore, director de producție la Ascon Partners, este inginer diplomat în specialitatea Aviație, fiind absolvent de Politehnică.
Al treilea membru cu capital românesc al consorțiului, Petrodesign SRL, este controlată de Sergiu și Mircea Popa-Furtoș, cel din urmă fost consul onorific al României în Nigeria.
CITEȘTE ȘI Ferrari menține principalele obiectivele pentru 2021, chiar dacă și-a triplat profitul din operațiunile de bază în trimestrul doiDin 2019, Leviatan Design și Ubitech Construcții au făcut parte din consorțiile care au câștigat mai multe licitații de contracte de lucrări semnificative organizate de MApN. Cel mai recent contract adjudecat, înainte de cel de la Câmpia Turzii, a fost cel din aprilie 2021 de "Realizare infrastructură statică a Comandamentului Corpului Multinațional de Sud Est în cazarma 562" din Sibiu, în valoare de 184,2 milioane lei plus TVA.
Pe listă se mai află lucrări de construcție pentru simulatorul F-16 din cazarma Borcea, pavilionul administrativ al cazărmii 3589 București, hala de mentenanță și depozitare armament din cazarma 2783 Mihai Bravu, pavilionul multifuncțional din cazarma 380 Sibiu și altele.
CITEȘTE ȘI Reduceri pentru tineri să se vaccineze: Transport, restaurant, concertePentru contractul de la Câmpia Turzii, subcontractori ai consorțiului Leviatan Design-Ubitech Construcții-Petrodesign-Telekom Romania Communications (cu o pondere totală de 7% din contract) sunt Con Gaz Prest, AEG International Servicii, Profal Industry, Pyralis Services, BlueSpace Technology, Raed Focus Security Systems și WAPO Service.
Terți susținători la licitație au fost Copraag Entrepreneur, firma românească de construcții Aduro Impex, controlată de Mircea Gheorghe, precum și două companii străine din sectorul infrastructurii aeroportuare, respectiv francezii de la Aeroports de Paris Ingenierie și nord-irlandezii de la Lagan Construction Aviation.
CITEȘTE ȘI Square, companie de plăți deținută de Jack Dorsey, cumpără firma Afterpay, pentru 29 de miliarde de dolari, creând un gigant global al plățilorÎn paralel cu proiectul MApN, Departamentul pentru Apărare de la Washington a selectat 9 companii (3 americane, 2 spaniole, 2 turcești și câte una din Germania și Grecia) care vor concura pentru adjudecarea fiecăreia dintre comenzile de lucrări aferente unui contract cu preț ferm fix, în valoare totală de 250 de milioane de dolari, de construire de noi facilități militare în România și de reparații și mentenanță la unele dintre cele existente.
După cum a relatat Profit.ro, cea mai mare parte a lucrărilor incluse în contract vizează extinderea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, investiție pentru care Pentagonului i s-a alocat de către Congresul SUA un buget de 130 milioane dolari doar pentru anul fiscal în curs (octombrie 2020 – septembrie 2021) Scopul este sporirea capacității acesteia de a găzdui în condiții tehnice optime avioane militare ale SUA și ale aliaților din NATO și care să le permită acestora să reacționeze prompt, în caz de nevoie, la evoluțiile mediului de securitate din Europa.
Potrivit caietului de sarcini, principalul obiectiv vizat de faza I a proiectului investițional al MApN "Realizare infrastructură – zonă operațională – în cazarma 1833 Câmpia Turzii" cuprinde următoarele: