Obiectivele militare din România au fost tot mai des, în ultima perioadă, survolate în modalități neautorizate de către vehicule aeriene fără pilot (UAV - drone), iar legislația românească în prezent în vigoare nu permite combaterea acestor activități, ceea ce reprezintă o vulnerabilitate la adresa securității respectivelor obiective, se arată într-un document oficial recent al Ministerului Apărării Naționale (MApN), analizat de Profit.ro.
"Cadrul legislativ actual nu permite combaterea activităților neautorizate ale dronelor, acest fapt devenind o vulnerabilitate la adresa securității obiectivelor militare, având în vedere faptul că, în ultima perioadă, a fost semnalat un trend crescător al situațiilor în care obiective militare, în special cele izolate, au fost subiectul survolării neautorizate cu UAV", se menționează în document.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit sursei citate, principalele amenințări reprezentate de drone sunt activitățile de observare și supraveghere, de spionaj și sabotaj, dar și "direcționarea focului sistemelor de lovire".
"Dronele reprezintă amenințări emergente, dificil de detectat, urmărit, identificat și contracarat, în principal din cauza insuficientei detalieri a cadrului legislativ și a lipsei mijloacelor adecvate de contracarare", se mai afirmă în document.
CITEȘTE ȘI Prin eMAG Ads, antreprenorii își pot promova produsele la peste 500.000 de potențiali cliențiAstfel, MApN solicită modificarea Legii nr. 122/2011 privind regimul armelor deținute de MApN și de forțele armate străine pe teritoriul României, astfel încât să se reglementeze "utilizarea dispozitivelor de contracarare a dronelor care comit un act ostil (...) proporțional cu necesarul". Toate aspectele procedurale legate de constrângerile și limitările privind circumstanțele, modalitățile și mijloacele prin care va putea fi folosită forța împotriva dronelor vor fi stabilite prin ordin al ministrului Apărării.
CITEȘTE ȘI Cargus, soluția de servicii personalizate pentru afacerea ta!Pe de altă parte, în ultima perioadă s-a intensificat și activitatea de pe teritoriul României a dronelor aliate. Astfel, escadronul de drone americane MQ-9 Reaper staționat la Câmpia Turzii execută în prezent, începând din 1 februarie, misiuni permanente de supraveghere, recunoaștere și culegere de informații în întreaga regiune balcanică, de o "importanță critică" pentru procesul decizional al NATO, potrivit declarațiilor recente ale generalului Jeffrey L. Harrigian, comandantul Forțelor Aeriene ale SUA din Europa.