Statul român a lansat prima etapă a megaproiectului de miliarde de euro de extindere, upgradare și modernizare a infrastructurii bazei militare aeriene Mihail Kogălniceanu din județul Constanța, anunțat anterior de Profit.ro și menit să transforme baza într-una dintre cele mai importante facilități NATO din regiune. Printre argumentele cu care se justifică necesitatea investiției sunt și "revirimentul antagonismelor specifice Războiului Rece", dar și anexarea peninsulei Crimea de către Rusia în 2014, potrivit unui document oficial analizat de Profit.ro.
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a inițiat o licitație pentru a achiziționa "Servicii de proiectare și lucrări de execuție pentru un contract clasificat secret de serviciu pentru realizarea infrastructurii Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu". Studiul de fezabilitate aferent investiției este de asemenea clasificat ca secret de serviciu, ca și varianta integrală a caietului de sarcini.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Ofertanții trebuie să obțină avize de securitate pentru acces la informații clasificate de la Direcția Contrainformații și Securitate Militară a MApN sau de la structuri similare din țările lor și să dețină sisteme informatice și de comunicații acreditate din perspectiva securității informațiilor clasificate, plus programe de prevenire a scurgerii de informații clasificate avizate de Serviciul Român de Informații (SRI).
CITEȘTE ȘI Miracolul digitalizării: declarațiile online nu se mai depun la etajul 2Valoarea estimată a etapei 1 a proiectului este de 2,148 miliarde lei plus TVA, contractul urmând a avea o durată de aproape 4 ani. La licitație se pot înscrie doar firme din România sau din țări cu care statul român are semnate acorduri de protecție reciprocă a informațiilor clasificate, data limită de primire a ofertelor fiind 27 mai.
"În climatul geostrategic actual, în care se conturează atât reactivarea faliilor politico-economice și militare pe axa est-vest, cu revirimentul antagonismelor specifice Războiului Rece și, dincolo de acestea, prin desfășurarea unor acțiuni de aproprieri ilegitime de teritorii la est (referință la anexarea peninsulei Crimea de către Rusia de la Ucraina în 2014 – n.r.), dar și amenințări proprii confruntărilor asimetrice precum actele de terorism caracteristice spațiului Orientului Apropiat și Nord African, exportate în Europa, dezvoltarea unor capacități menite să asigure suportul logistic al intervențiilor armate, în special al celor aeriene, este vital", se arată în documentația de atribuire.
CITEȘTE ȘI Cum pot antreprenorii să își salveze firmele chiar de la falimentPotrivit sursei citate, în condițiile în care România își dorește consolidarea statutului său de pol de stabilitate pe flancul estic al UE și NATO, iar acest lucru se face și prin augumentarea și îmbunătățirea capacității de intervenție armată, "se impune realizarea unor facilități minimale operaționale noi, precum și dezvoltarea și integrarea celor existente la Baza Aeriană 57 Mihail Kogălniceanu, pentru Forțele Armate Naționale și partenerii strategici, pentru operarea în siguranță și în timpi optimi a unei escadrile de avioane multirol, în intervenții de apărare sau ofensive".
Baza aeriană de la Kogălniceanu, care găzduiește în prezent câteva sute de militari americani și ale altor forțe NATO, este un hub de tranzit pentru trupele SUA și NATO și pentru armamentul și echipamentele acestora.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul ia în calcul o nouă oră de interzicere a circulațieiAstfel, perspectiva diversificării gamei de misiuni și exerciții naționale sau cu participare internațională ce urmează a se executa pe și de pe această locație presupune regândirea și redimensionarea facilităților existente în prezent în zona cazărmii 888 și aducerea acestora la un nivel de dezvoltare corespunzător.
Proiectul include lucrări de construire de clădiri aeroportuare cu diverse funcționalități, construcții militare cu instalațiile aferente, amenajări militare cu rol de protecție, împrejmuiri, drumuri, platforme, piste, bretele, zone aeroportuare și devieri de rețele de utilități, în principal de apă și gaze naturale.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT TV Vasile Godîncă-Herlea, Impetum Group: Firmele cu datorii au la îndemână mai multe metode de restructurare și trebuie să le acceseze cât mai rapid pentru a nu croniciza boala"Prin această investiție se continuă modernizarea și dezvoltarea infrastructurii aerodromurilor în general și crearea capabilităților necesare în vederea interoperabilității cu ceilalți parteneri din Alianța Nord Atlantică, în vederea desfășurării pe această locație a unor exerciții și activități de instruire în comun sau a activităților de cross-servicing pentru aeronavele din dotarea Forțelor Aeriene Române sau a partenerilor", se mai menționează în caietul de sarcini.
CITEȘTE ȘI Eurohold, proprietarul Euroins, și-a asigurat un angajament de finanțare de 31 milioane de dolari de la Global Emerging Markets GroupÎn ianuarie 2020, Guvernul a aprobat exproprierea în acest scop a unui număr de aproape 1.400 de proprietăți imobiliare din comunele Mihail Kogălniceanu și Lumina din județul Constanța, constând în terenuri în special extravilane, dar și intravilane, cele mai multe agricole, în suprafață totală de aproape 2.400 de hectare. Valoarea estimată a despăgubirilor cuvenite proprietarilor se ridica la peste 110 milioane lei.
Valoarea investiției în infrastructura bazei Kogălniceanu, investiție aprobată în noiembrie 2019 de fostul Guvern Dăncilă, era estimată atunci la 12,17 miliarde lei cu tot cu TVA, din care lucrările de construcții-montaj aveau un cost prognozat de aproape 7,4 miliarde lei.
"Va fi un mic orășel efectiv. Vor veni aproximativ 10.000 (de militari SUA – n.r.), deci ne vom dubla populația cu încă 10.000. Va fi un cartier, se vor construi case cu toate utilitățile, cu spații locative comerciale, medicale, o suprafață destul de mare, care se va lua din extravilan o parte și din intravilan", declara, în noiembrie 2019, pentru ProTV, primarul comunei Mihail Kogălniceanu, Anca Belu.