România are potențialul de a deveni un hub energetic regional, însă nu m-aș hazarda să zic că va fi realizat imediat, a declarat CEO-ul OMV Petrom, Mariana Gheorghe, în cadrul Profit Growth.forum, organizat cu sprijinul BNR.
Forumul are ca parteneri ExxonMobile, OMV Petrom, Mastercard, Visa, Raiffeisen Bank, Orange, Eximbank, UP Romania, Fondul Proprietatea, Idea Bank, cărora le mulțumim pentru participare
Directorul celei mai importante companii de petrol și gaze din România spune că interconectarea este doar o condiție necesară, însă insuficientă pentru ca România să poată deveni un hub energetic regional. Iar, în prezent, România are probleme cu interconectare cu infrastructura din statele vecine la gaze, “însă și la electricitate interconectarea este limitată”.
Pe lângă interconectare, este nevoie de o componentă de reglementare, dar și de una comercială, arată Mariana Gheorghe. Partea comercială depinde de modul în care se întâlnesc cererea și oferta, dacă cele două se intersectează “pe un traseu care trece prin România”. În acest sens, CEO-ul OMV Petrom s-a declarat optimist, cu prudența de rigoare, ca urmare a posibilității ca, în următorii ani, în urma unei eventuale decizii de începere a activității de producție de gaze din Marea Neagră atât de către compania pe care o conduce, cât și de către alte companii, România să ajungă în poziția de a produce mai mult gaz decât are necesarul de consum intern.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Mariana Gheorghe susține că dezvoltarea durabilă a României și, implicit, investițiile în infrastructură sunt dependente de colaborarea dintre sectorul public și cel privat.
“În domeniul nostru, dacă nu investești, nu supraviețuiești”, atenționează șefa OMV Petrom, amintind că, în ultimii 10 ani, compania pe care o conduce a investit 13 miliarde de euro. În plus, precizează Mariana Gheorghe, în următorii 10 ani, sectorul energetic din România are nevoie de investiții de 4 miliarde de euro pe an pentru a putea asigura dezvoltarea sustenabilă a domeniului, dar și a altor domenii conexe.
“Dacă nivelul impozitării anumitor activități era mai permisibil, am fi putut investi și mai mult”, a adăugat directorul executiv al OMV Petrom, care crede că ar trebui să existe un raport optimal între banii lăsați la dispoziția companiilor și cei aduși prin impozitare la bugetul de stat
În opinia sa, eficiența nu trebuie solicitată numai sectorului privat, ci și celui de stat, în special în ceea ce privește eficiența instituțională a actului de guvernare și a cheltuirii banului public.