Horia Gustă, președintele Asociației Administratorilor de Fonduri, recomandă celor interesați de a-și diversifica sau crește veniturile prin intermediul fondurilor de investiții în primul rând să economisească, iar abia după ce au acel fond de urgență care să le asigure supraviețuirea în cazuri de forță majoră, precum pierderea locului de muncă.
“Nu ai voie să investești banii de care ai nevoie mâine și nu recomand nimănui să investească banii de care are nevoie mâine. Primul pas e acela să economisești. Toată lumea vorbește de fonduri de urgență, e foarte bun conceptul, e minunat. Fiecare va ști, după părerea mea, cât e acel fond de urgență, că își permite o lună, două, trei, șase. E foarte bine să fie”, spune, la emisiunea Educație cu Profit de la Profit.ro TV, Horia Gustă.
Următorul pas, adaugă el, după ce există acel fond de urgență, este ca fiecare să-și aleagă tipul de investiții care i se potrivește.
“Unora s-ar putea să li se potrivească poate doar titlurile de stat, altora doar acțiunile, alții poate au încredere doar în administratorii de fond. Deci trebuie să vezi ce ți se potrivește. Dar mai e un un lucru foarte important când te apuci să investești și anume, trebuie să ai un scop, un țel. Acest scop te va ține pe acest drum al investițiilor.
Dacă reușești să investești lună de lună, prinzi toate momentele și alea foarte bune, dar și alea proaste. Sigur că îți dorești să cumperi când totul e foarte pozitiv, dar asta nu se poate. Asta se întâmplă la 2-3% din populația care are cunoștințe și poate doar o dată, de două ori pe an. Șansa este să reușești să acumulezi în fiecare lună”, mai spune acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Horia Gustă, președintele AAF: Educația nu înseamnă reels-uri de 1-2 minute. Lucrurile importante și profunde se fac cu studiu și cu muncă, nu doar scrolând pe telefon la nesfârșitHoria Gustă afirmă că orice investiție e bună, decât să se stea cu “banii în casă”. Cei interesați au foarte multe opțiuni și pot investi atât în fonduri de pensii, de investiții, cât și la bursă, în diferite instrumente.
“Deci, orice investiție bună. Dacă te pricepi și ai cunoștințe e foarte bine să fii activ pe bursă. Surpriza e că nu poate să se priceapă toată lumea, pentru că fiecare are job-ul lui și atunci timpul acela pe care ar trebui să-l consumi, să-l dedici investițiilor nu există sau e foarte puțin. Și atunci, investițiile pasive sunt foarte bune, doar să te hotărăști care-i calea pe care o iei.
Calea este să îți cumperi, de exemplu, să te duci la un administrator de fond și după ce stai de vorbă cu el sau după ce studiezi oferta de fonduri pe care o are, rămâne să te hotărăști ce tip de fond alegi. Sunt aproape 100 de fonduri deschise de investiții în România cu expunere în lei, dolari sau euro”, explică președintele AAF.
Toate fondurile de investiții pot fi găsite pe site-ul Asociației Administratorilor de Fonduri.
“Dintr-un fond deschis de investiții poți să intri și să ieși oricând. Fondul este obligat să-ți returneze banii în maxim 10 zile lucrătoare, după cum spune legea. Dar, realitatea e că se întâmplă în maxim 3-4 zile lucrătoare. Toată lumea plătește. Multe nu au comisioane nici de intrare, nici de ieșire. Cele care au componentă de acțiuni recomandă să se investească pe termen mai lung. De ce? Pentru că există șansa ca într-un an investițiile în acțiuni să suporte chiar mici căderi”, mai spune acesta.