VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit – Daniela Maior, ARIR: De anul viitor ne-am propus să facem și un manual de bune practici / Adrian Codirlașu, CFA: Trebuie încurajată existența a cât mai multor rapoarte de analiză pentru că se creează publicitate gratuită

VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit – Daniela Maior, ARIR: De anul viitor ne-am propus să facem și un manual de bune practici / Adrian Codirlașu, CFA: Trebuie încurajată existența a cât mai multor rapoarte de analiză pentru că se creează publicitate gratuită
scris 2 dec 2024

Asociația Română pentru Relația cu Investitorii (ARIR) a premiat recent, în cadrul Galei by ARIR 2024, companiile listate care s-au remarcat pentru activitatea în piața de capital și în relația cu investitorii.

“În acest an am refăcut și regândit metoda de premiere pentru a diversifica categoriile, dar și companiile care se remarcă. Sunt din ce în ce mai multe companii care depun eforturi pentru a fi mai vizibile și pentru a se lupta cu marii titani ai pieței de capital, și anume companii listate, de peste 10, chiar 15 ani, care evident au prins cum se întâmplă lucrurile pe piața de capital, au crescut și ele și astfel au atras mulți investitori.

O altă noutate este că am împărțit pe categorii de companii, și anume companii cu capitalizare bursieră peste 450 de milioane de euro de pe Piața Principală, cele sub această capitalizare, precum și cele de pe Piața AeRO”, spune, la emisiunea Educație cu Profit, de la Profit.ro TV, Daniela Maior, președinte ARIR.

Urmărește-ne și pe Google News

Juriul este format din experți în domeniu, investitori individuali, instituționali, dar și analiști.

“Au fost criterii pentru fiecare categorie în parte, diferite. De exemplu, la premiul pentru raportul anual, criteriile se referă la modul cum este prezentată compania în raportul anual, atât datele financiare, cum sunt explicate, cum sunt prezentate riscurile pe care și le-a luat compania sau la care este supusă compania.

Sunt anumite riscuri care pot afecta negativ companiile, iar investitorii trebuie să știe lucrul acesta. Acesta este un comportament transparent și care protejează investitorul și îi oferă toate informațiile astfel încât să poată lua o decizie cât mai bună”, precizează Adrian Codirlașu, președintele CFA România, adăugând că anumite date financiare sunt obligatorii de prezentat la companiile listate, precum bilanțul, contul de profit și pierdere.

VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit – Adrian Codirlașu, CFA România: Un mod pentru Guvern de a face rost de bani este de a lista pachete minoritare / Daniela Maior, ARIR: Orice listare nu se lasă fără știri de genul „nu ne vindem țara” CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit – Adrian Codirlașu, CFA România: Un mod pentru Guvern de a face rost de bani este de a lista pachete minoritare / Daniela Maior, ARIR: Orice listare nu se lasă fără știri de genul „nu ne vindem țara”

De asemenea, scrisoarea și CEO-ului e obligatorie, date nefinanciare, organizarea companiei, secțiunea de riscuri sau date privind sustenabilitatea companiei.

“Toate aceste date sunt cuprinse în raport, iar rapoartele variază de la câteva zeci de pagini la sute de pagini pentru anumite companii. Din această cauză, pentru a-și construi acel raport, resursele care trebuie alocate sunt mari. Prin urmare, o companie mare are mai multe resurse să aloce pentru a întocmi acest raport pe când o companie mică are mai puține resurse. De aici separarea pe categorii.

Raportările non-financiare de ESG devin obligatorii pentru cei din liga mare și e o secțiune separată în raportul de sustenabilitate. O mare problemă pe partea aceasta de ESG este calitatea datelor. Amprenta de carbon de exemplu nu e ușor de calculat și de certificat de un terț. Practic, ca să fie credibile, trebuie certificate de către un terț. Exact ca și la situațiile financiare care trebuie auditate de un an auditor independent, la fel și rapoartele de date nefinanciare ar trebui auditate. Acum nu sunt. Numărăm pe degetele de la o mână cele care sunt auditate, dar asta ar fi cea mai bună practică”, mai spune Adrian Codirlașu.

VIDEO Profit.ro TV - Valentin Blăjan, 123Credit.ro: Orice e necesar pentru a dezvolta un business se poate finanța printr-un leasing. Noi am avut și finanțarea achiziției unui avion, digitalizări de fabrici, firme de construcții, imobiliare, chiar și foto CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV - Valentin Blăjan, 123Credit.ro: Orice e necesar pentru a dezvolta un business se poate finanța printr-un leasing. Noi am avut și finanțarea achiziției unui avion, digitalizări de fabrici, firme de construcții, imobiliare, chiar și foto

Președintele CFA România subliniază și importanța transparenței la companiile listate la Bursa de Valori București.

“Cred că transparența este esențială și creează o încredere a investitorului în acea companie. Consecvența de comunicare cu investitorii, o comunicare permanentă, deschidere față de întrebările pe care le au investitori, de asemenea, creează încredere. Dacă ne gândim la investitori instituționali, vorbim de ESG, avem un raport care arată frumos, dar ratingul mi se pare esențial.

Un investitor instituțional poate se uită mai puțin la raport, dar rating-ul e esențial pentru că pe acel investitor instituțional îl interesează ca ratingul ESG al întregului său portofoliu să fie sub un anumit nivel sau peste un anumit nivel, depinde de ce ținte are. Prin urmare, a avea rating ESG este important pe partea de sustenabilitate”, afirmă acesta.

VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit – Gabriel Aldea, Investimental: Lumea se așteaptă ca la bursă să câștige astăzi, mâine, peste o lună. E cea mai mare greșeală. Mai important pentru marea masă este să-i învățăm să pescuiască CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit – Gabriel Aldea, Investimental: Lumea se așteaptă ca la bursă să câștige astăzi, mâine, peste o lună. E cea mai mare greșeală. Mai important pentru marea masă este să-i învățăm să pescuiască

Trebuie încurajată existența a cât mai multor rapoarte de analiză ale analiștilor financiari și instituționali despre acele companii, adaugă el, pentru că se creează publicitate gratuită.

Daniela Maior afirmă că VECTOR, indicele de evaluare a comunicării companiilor listate cu investitorii, s-a dovedit a fi un ghidaj pentru companiile care vor să fie la cele mai înalte standarde și să comunice transparent.

“Observăm interesul investitorilor din ce în ce mai mare pentru transcript-urile incluse de companii, pentru rezultatele financiare puse sub formă de video, ca urmare a conferinței telefonice. Toate aceste elemente lipseau acum 5 ani. Acum e ușor să venim și să spunem că toate companiile fac asta sau nu fac, dar acest ghidaj a ajutat companiile listate și cele care vor cu siguranță pot să-l urmeze. Acum, în fiecare an, sunt companii mai nemulțumite de scorul lor, dar, din punctul nostru de vedere, scorul este mai puțin important. Pentru noi este important procesul de evaluare”, precizează Daniela Maior.

VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Lucian Dumitru, Tax Partner Forvis Mazars: Digitalizarea ANAF a început cu lucruri de bun simț, precum adrese de e-mail oficiale. Din 8 puncte problemă, 6 sunt incorect evocate de ANAF CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Lucian Dumitru, Tax Partner Forvis Mazars: Digitalizarea ANAF a început cu lucruri de bun simț, precum adrese de e-mail oficiale. Din 8 puncte problemă, 6 sunt incorect evocate de ANAF

Începând cu anul acesta, ARIR va premia și emitenții de obligațiuni.

“Companiile care își doresc performanță mai bună în piața de capital au înțeles importanța transparenței și comunicării. VECTOR nu este obligatoriu, așa cum nu este obligatoriu nici codul de guvernanță corporativă, însă companiile care vor să fie în prim planul investitorilor aleg să se conformeze, să se uite la aceste ghidaje.

De anul viitor ne-am propus să facem și un manual de bune practici, pentru că VECTOR îți arată unde trebuie să ajungi, dar nu și cum trebuie să ajungi. Mai important este că au început să vină și companii de pe Piața AeRO, ceea ce este un semnal că piața de capital se dezvoltă. Sunt companii de pe Piața AeRO care vor să comunice la nivelul pieței reglementate și aș zice că e și sănătos acest lucru, să nu treci pe piața principală până nu ești suficient de pregătit să concurezi cu companii de piață principală”, mai spune președintele ARIR, adăugând că o comunicare bună poate aduce 10% la valoarea companiei, în timp ce o comunicare slabă scade valoarea companiei chiar și cu 20%.

“Investitorii se așteaptă la o comunicare bună”, subliniază ea.

viewscnt
Afla mai multe despre
cfa românia
daniela maior
arir
adrian codirlașu
vector