Raportările realizate periodic de companiile listate la bursă trebuie privite cu mai multă atenție și tratate cu mai mult profesionalism, spune, la emisiunea Educație cu Profit de la PROFIT NEWS TV, Victor Stănilă, avocat specializat pe piața de capital.
„Raportările trebuie privite și din perspectiva investitorului. De multe ori ele sunt privite doar ca un instrument de PR. Nimeni nu o să dea un comunicat în care să spună ce pierderi are. Fiecare scoate în față ceea ce îl avantajează, fie o creștere a vânzărilor, fie o creștere a profitului operațional, chiar și o reducere a cheltuielilor. Orice indicator care avantajează compania este normal să fie prezentat primul. Însă, acest exercițiu de PR trebuie făcut cu responsabilitate astfel încât să nu se poată discuta despre o inducere în eroare a investitorilor”, mai spune acesta, adăugând că și investitorii au la rândul lor responsabilitatea propriilor investiții, astfel că ei trebuie să analizeze rapoartele dincolo de ce prezintă inițial compania.
În ultima perioadă însă, continuă el, comunicarea companiilor cu investitorii a devenit mult mai frecventă, dar și mai atentă.
„De când avem emitenți noi, aceștia sunt mult mai atenți în comunicare. Am avut perioada Rasdaq, unde acele companii care erau aduse cu forța pe bursă îndeplineau această obligație de rapoarte periodice, dar era doar o bifă pentru ei, nu profitau și din punct de vedere al imaginii.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acum avem emitenți noi care sunt mult mai educați și mai deschiși în a comunica cu investitorii. Avem unii antreprenori care au venit în mediul online și comunică direct cu aceștia pe Facebook. Avem antreprenori care țin conferințe de presă. A devenit deja o cutumă în a face acele întâlniri cu investitorii sau ziua investitorilor sau întâlnire cu analiștii financiari”, afirmă Victor Stănilă.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Dan Popovici, CEO OTP Asset Management: În momentul de față, serviciile de consultanță de investiții sunt extrem de slab dezvoltate, aproape delocEl precizează că bursa se chinuia de multă vreme să facă întâlniri cu analiștii financiari, ceea ce acum a devenit o practică generalizată.
„Chiar e rău dacă nu faci astfel de întâlniri cu investitorii. Pe de altă parte, îți face și ție bine ca emitent să faci astfel de întâlniri. De ce? Pentru că explici, răspunzi la întrebări, ai ocazia să înlături dubiile care există în legătura cu tine. Antreprenorii care au fost deschiși în a facilita participarea acționarilor la adunările generale s-au folosit inclusiv de aplicații online. Important e ca acești investitori să participe, să-și apere dreptul.
Există investitori care au 5% și se folosesc de faptul că sunt investitori minoritari, dar semnificativi pentru a propune noi puncte pe ordinea de zi a AGA. Ăsta e un drept al acționarilor, care în trecut l-am văzut exercitat doar când existau războaie, mai ales cu precădere la SIF-uri sau la companiile care erau deținute de SIF-uri”, precizează acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Educație cu Profit –Vlad Nicolăescu, ASF: Polițele Euroins mai sunt valabile 90 de zile din momentul în care se pronunță hotărârea de deschidere a procedurii de faliment. Ce pot face cei cu polițe EuroinsVictor Stănilă avertizează societățile listate să fie atente ca între raportările preliminare și cele auditate să nu fie prea mari diferențe, deoarece pot pierde încredere investitorilor.
„Companiile listate trebuie să publice raportări preliminare de-a lungul lunii februarie. Asta înseamnă o primă oglindă a activității anului anterior. Ulterior, în luna martie ei vin cu raportul financiar ce urmează a fi aprobat de AGA. Deci vorbim de rezultate auditate. Aici trebuie mare grijă. Se întâmplă să apară și diferențe între rezultatele preliminare și cele auditate. Asta nu face decât să ducă la pierderea încrederii investitorilor”, subliniază avocatul.