VIDEO PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Marian Siminică, ISF: Marea masă a populației nu dorește să-și asume riscuri foarte mari. Daniel Apostol, ASF: Majoritatea dintre noi încă trăim în paradigma cu care am început societatea post-comunistă

VIDEO PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Marian Siminică, ISF: Marea masă a populației nu dorește să-și asume riscuri foarte mari. Daniel Apostol, ASF: Majoritatea dintre noi încă trăim în paradigma cu care am început societatea post-comunistă
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 mar 2023

Numărul investitorilor de retail pe piața de capital a crescut semnificativ în ultimul an, ajungând la 133.000, cu un portofoliu cumulat de 40 de miliarde de lei. Însă acest număr este semnificativ mai mic comparativ cu cei 15 milioane de români care încă își țin banii în depozite bancare, având un portofoliu cumulat de circa 300 de miliarde de lei.

Mai sunt mulți pași de făcut până când populația României să capete o mai mare încredere în piața de capital și să o considere o sursă mai bună atât de economisire, cât și de înmulțire a veniturilor sale. Iar aici, educația financiară joacă un rol fundamental.

„Cauzele sunt multiple pentru care sunt atât de puțini investitori de retail. Țin poate de reticența față de a-și asuma niște riscuri și lipsa cunoștințelor față de modul în care funcționează piața de capital. Cred că se centrează în jurul noțiunii de educație financiară. Cu cât nivelul de educație financiară este mai scăzut, cu atât avem mai puține persoane care îndrăznesc, care își asumă riscuri. Aici cred că trebuie să lucrăm, la creșterea nivelului de educație financiară al populației în general și al tinerilor în special”, spune, la emisiunea Educație cu Profit de la PROFIT NEWS TV, Marian Siminică, director executiv ISF.

Urmărește-ne și pe Google News

VIDEO poate fi văzut AICI

PROFIT NEWS TV Horia Gustă, Președinte Asociația Administratorilor de Fonduri: Se pare că pentru o parte din populație contează mai mult imaginea sau mașina în care se urcă decât sănătatea financiară. Școala e baza CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Horia Gustă, Președinte Asociația Administratorilor de Fonduri: Se pare că pentru o parte din populație contează mai mult imaginea sau mașina în care se urcă decât sănătatea financiară. Școala e baza

Daniel Apostol, director comunicare și educație financiară în cadrul ASF, consideră că, pe lângă creșterea nivelului de educației financiară al populației, este esențial ca societatea românească să depășească și o paradigmă pentru ca numărul investitorilor de retail în piața de capital să crească semnificativ.

„Paradigma cu care încă trăim majoritatea dintre noi este paradigma cu care am început societatea post-comunistă, nevoia de a avea proprietate privată. Și o regăsim în faptul că România este țara cu cei mai mulți proprietari de locuințe din UE, în fuga noastră după mașini, după dorința noastră de a deține banii.

VIDEO PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Marian Siminică, ISF: Marea masă a populației nu dorește să-și asume riscuri foarte mari. Daniel Apostol, ASF: Majoritatea dintre noi încă trăim în paradigma cu care am început societatea post-comunistă

Ori, de la a deține banii în depozite bancare sau diverse forme de economisire, până la a pune banii să lucreze în instrumente financiare, trebuie să depășim o barieră, care poate fi depășită prin educație financiară, care poate fi pornită de la vârste fragede printr-o conștientizare a faptului că avem la dispoziție ceea ce peste tot în societățile bazate pe capital reprezintă barometrul de stare al economiei, bursa, locul unde se tranzacționează deschis aceste instrumente financiare fie ele acțiuni de companii, titluri, obligațiuni sau alte forme de investiții”, precizează Daniel Apostol, adăugând că este important ca oamenii să pună banii să lucreze pentru ei.

Iar pentru asta, continuă el, e necesar ca cetățenii țării să înțeleagă că o investiție presupune un risc pe care trebuie să și-l asume, în cunoștință de cauză. 

„Se spune că un investitor trebuie să investească atât cât își poate permite să piardă. Ceea ce înseamnă că este recomandabil să-și facă întâi un calcul și să decidă ca sumele investite să provină doar din bani disponibili, nu din banii care odată luați și puși în diverse instrumente financiare ar aduce un prejudiciu bugetului familiei, gospodăriei”, spune Daniel Apostol.

VIDEO PROFIT NEWS TV Educație cu Profit – Răzvan Butucaru, Mazars: În 2022, interesul investitorilor în regiunea CEE și în România a fost unul ridicat. Viitorul arată bine CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Educație cu Profit – Răzvan Butucaru, Mazars: În 2022, interesul investitorilor în regiunea CEE și în România a fost unul ridicat. Viitorul arată bine

Societatea românească are și un apetit mai scăzut pentru risc, însă există exemple de oameni care au devenit investitori și au obținut rezultate semnificative pe piața de capital. 

„Un moment cu o foarte mare încărcătură emoțională poate să producă niște pierderi unora și niște câștiguri altora. Inflația extraordinară și perioada asta pe care o traversăm nu va ține la nesfârșit.

După care vom vedea că și barometrul de stare al economiei va reflecta aceste evoluții și dacă nu reacționează emoțional aruncându-și acțiunile pe bani puțini și dă dovadă de rezistență la intemperiile care survin în orizontul bursier, când ajunge să iasă din zona de furtună la soare, s-ar putea să constate că e bucuros cu modul în care investiția inițială îi aduce profitul sperat.

Istoricul evoluției în piața de capital arată că cei care nu au speculat sau nu s-au lăsat conduși de emoții în anumite momente fierbinți au câștigat din investițiile făcute”, afirmă Apostol.

PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Daniel Apostol (ASF) avertizează populația: Credulitatea este un atribut vizat de escroci. Genul de marketing extrem de agresiv ne poate lua ochii, ne fură mințile și uităm să mai fim raționali CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Daniel Apostol (ASF) avertizează populația: Credulitatea este un atribut vizat de escroci. Genul de marketing extrem de agresiv ne poate lua ochii, ne fură mințile și uităm să mai fim raționali

Marian Siminică consideră și el că „marea masă a populației nu dorește să-și asume riscuri foarte mari”. Dacă ar avea de ales între două variante, una cu câștig sigur, iar alta cu un câștig dublu, însă incert, marea majoritate a oamenilor vor opta pentru prima variantă.

„Probabil că asta e una din explicațiile pentru care persoanele de retail au predilecție către instrumentele cu venit fix, depozite bancare, titluri de stat. Investițiile pe piața de capital sunt incerte în privința câștigului. Și dacă ne uităm istoric vedem că media câștigurilor pe bursă în ultimii 10 ani a fost de 2-3 ori mai mare decât rata dobânzii la depozitele bancare. Probabil că la fel se va întâmpla, dar pe termen mai lung.

VIDEO PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Marian Siminică, ISF: Marea masă a populației nu dorește să-și asume riscuri foarte mari. Daniel Apostol, ASF: Majoritatea dintre noi încă trăim în paradigma cu care am început societatea post-comunistă

Pe termen scurt sunt oscilații și cine investește cu gândul de a câștiga în 1-2 ani e posibil să prindă un ciclu economic în regres cu scăderi și atunci să se sperie și să renunțe la această investiție. Tocmai de asta e nevoie de educație financiară, pentru că investițiile de genul ăsta trebuie făcute pe termen lung și în portofolii diversificate”, explică Marian Siminică, care atrage atenția că investițiile nu se fac niciodată într-un singur tip de instrumente financiare sau într-un singur de instrument financiar.

„Este una din regulile de bază în realizarea investițiilor”, subliniază acesta.

Pentru cei care au mai puțin timp să urmărească evoluțiile din piața de capital și să se documenteze cu privire la investițiile realizate, Marian Siminică spune că investițiile pe structura indicelui BET sunt cele mai potrivite. 

viewscnt
Afla mai multe despre
marian siminică
isf
daniel apostol
asf