Niciodată nu este suficient să se vorbească despre educație financiară pentru că informațiile din această zonă evoluează într-un ritm accelerat și nici cei care lucrează în domeniu nu pot ține întotdeauna pasul, spune, la emisiunea Educație cu Profit de la PROFIT NEWS TV, Horia Gustă, președintele Asociației Administratorilor de Fonduri.
„Niciodată nu e suficient să vorbim despre educație financiară pentru că școala n-a făcut-o pentru noi astăzi și încă nici nu cred că o face la un nivel suficient, astfel că n-a reușit să transfere cunoștințele financiare de care are nevoie un tânăr, iar asta se vede foarte simplu. Câți oameni care termină facultatea și intră pentru prima oară în câmpul muncii își aleg Pilonul II de pensii?
Și aici vedem că nu se cunoaște lucrul acesta, nu prezintă interes și ne dăm seama că, de fapt, facultatea sau școala nu a reușit să îi facă să conștientizăm că acel Pilon II este pentru ei și că au posibilitatea să-și aleagă dintre 7 fonduri de pensii de Pilonul II și nu o fac. Și atunci o face statul în mod aleatoriu. E nevoie de a cultiva informații despre cunoștințe financiare care se transformă foarte simplu într-o educație financiară”, spune acesta.
Începând cu anul de studiu 2020-2021, educația financiară a devenit materie obligatorie pentru elevi.
„E foarte bine venită pentru că nu aveai nimic înainte. Eu, personal, cred că cu cât transferi în educația copilului informații despre zona financiară mai repede, cu atât are timp să le asimileze și să le înțeleagă. În condițiile în care generația de copii nu mai are timp, nu mai are răbdare să citească, e foarte important la școală să se discute foarte mult despre lucruri practice. Însă fără teoria din spate, nu poți să știi cum calculezi o dobândă sau un randament. Deci, dacă nu știi puțină teorie, degeaba faci practică”, afirmă președintele asociației.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Educație cu Profit – Răzvan Butucaru, Mazars: În 2022, interesul investitorilor în regiunea CEE și în România a fost unul ridicat. Viitorul arată bineHoria Gustă atrage totodată atenția că, din păcate, în România sunt persoane care au mașini foarte scumpe, dar locuiesc în condiții improprii.
„Se pare că pentru o parte din populație contează mai mult imaginea sau mașina în care se urcă decât sănătatea financiară. Ai o problemă de educație financiară când îți iei mașină cu credit și nu-ți ajung banii de la o lună la alta. Asta vine din faptul că în școală nu se pune accent foarte mult pe ce faci cu banii, pe ce îi dai prima dată, care e prima nevoie. Și de aici pornește totul. Școala e baza. Școala e singura instituție care ajunge în toată România”, precizează acesta.
Asociația Administratorilor de Fonduri a demarat în 2019 proiectul „economisește inteligent” cu scopul de a mediatiza conceptul de fond de investiții și de a educa populația în acest sens.
„Am arătat că, de fapt, investițiile sunt accesibile oricui. Proiectul ne-a adus la un număr istoric de investitori în fonduri. Noi recomandăm celor care sunt la început în zona aceasta de investiții să pornească cu sume mici până înțeleg ce se întâmplă cu investițiile, ce face un administrator. Și ce îmi atrage atenția în mod plăcut este numărul mare de investitori in fondurile de acțiuni din ultimii ani.
Sunt peste 52.000. În urmă cu 4 ani erau 13.000. Asta pentru că fondurile de acțiuni pe termen mediu și lung sunt singurele instrumente care bat inflația, iar până acum 2 ani nu discuta nimeni de inflație, pentru că era jos”, spune Horia Gustă, care adaugă că românilor le lipsește răbdarea.
„Dacă iei economisești cât îți permiți în fiecare lună, s-ar putea să ai surprize foarte plăcute după o perioadă mai lungă de timp”, subliniază acesta.