Horia Gustă, președinte Asociația Administratorilor de Fonduri (AAF), spune, la PROFIT NEWS TV, că, fără îndoială, sunt necesare măsuri concrete pentru a crește nivelul de educație financiară al cetățenilor, mai ales că exercițiul investirii economiilor este apărut destul de recent în România.
„Până în 1989 nu existau în România soluții de investire sau de economisire. Și atunci, o generație a trebuit să o ia de la zero. Dar e clar că toată lumea a înțeles că e nevoie ca acest nivel de cunoștințe financiare să crească. A înțeles și mediul privat, dar și asociațiile profesionale și toată lumea s-a preocupat intens de acest lucru. Aproape că nu există o asociație profesională care să nu fi făcut vreun exercițiu de educație financiară în propria activitate”, spune acesta.
Asociația Administratorilor de Fonduri a demarat încă de acum trei ani un proiect de educație financiară denumit „economisește inteligent”, care are drept scop oferirea de soluții de economisire populației țării.
„Practic, se dorește a mediatiza în primul rând conceptul de investiție și de a da la o parte anumite mituri cum că investițiile sunt doar pentru oamenii cu bani. Rezultatele o să le culegem în timp, nu mâine. Și ce mai observ este că tinerii nu mai au așa multă răbdare să citească și cred că pentru asta e necesar ca materia în școală să pornească în principal de la exemplele practice, concrete. De asemenea, tinerii trebuie să realizeze că fără teoria ca bază nu poți aplica în practică. Nu putem face întotdeauna după ureche”, precizează Horia Gustă.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Bogdan Pană, Ovidius Clinical Hospital, primul spital multidisciplinar privat din Sud-Estul României și cea mai mare investiție privată în sănătate din Dobrogea, deschide o nouă unitate: Condiții ca în orice spital privat din EuropaCei care vor să-și crească gradul de bunăstare economică, continuă el, este necesar în primul rând să aibă un plan și să facă pasul de la a economisi la a investi.
„Cred că trebuie să depășim faza de economisire și să trecem la a avea un plan de acțiune pentru a investi banii. Însă, mi se pare că e totuși o schimbare de mentalitate. Cum spuneam, până în 1989 nu existau în România soluții de investire sau de economisire. Cei care aveau bani își achiziționau imobile. Dar generația care vine acum nu cred că mai are această preocupare ca prioritate. Deci, cred că se fac pași de către toată lumea. Rezultatele le vom culege în perioada următoare”, mai spune președintele Asociației Administratorilor de Fonduri.
„Fondurile de investiții sunt pentru toată lumeă și, pentru a avea randamente și pentru a economisi inteligent, accesați-le cu mare încredere și uitați-vă pe termen lung la ele pe baza unui plan. Sunt puține variante care te îmbogățesc de azi pe mâine”, transmite acesta.
Horia Gustă adaugă că fondurile de investiții au ajuns la un număr istoric de investitori, semn că oamenii au înțeles necesitatea și utilitatea investițiilor pe termen lung.
„Ne-am dori ca numărul de investitori sau activele aflate în administrare să fie mai mari, dar nu se poate întâmpla de azi pe mâine. Azi avem un număr de investitori istoric în fondurile de investiții, aproape 500.000 în fondurile deschise de investiții și peste 55.000 în fondurile de investiții în acțiuni.
Asta și pentru că noi am reușit să comunicăm faptul că, în perioade de inflație ridicată, singurele instrumente care vin să bată inflația pe termen mediu și lung sunt investițiile în acțiuni direct sau în fonduri de acțiuni. Populația a înțeles. De aceea avem un număr în creștere de investitori în fonduri. Chiar dacă activele încă nu sunt la nivelul așteptat, e un proces care se va duce acolo”, afirmă acesta.