Atragerea capitalului de către un startup nu a fost niciodată principala sau singura problemă, spune, la PROFIT NEWS TV, Ovidiu Ghiman, CEO și co-fondator al platformei de finanțare pentru startup-uri Ronin, care a ajuns la peste 3.000 de investitori înregistrați. Întotdeauna au existat și elemente legate de capacitatea de implementare cu succes a business-planului de către un startup, de componența echipei, a advisorilor, de partenerii strategici care există în jurul acelei companii.
„Capitalul disponibil e doar unul din elementele necesare în succesul unui startup. Nu am crezut și nu cred nici în acest moment că accesul la capital reprezintă o problemă. Există, cu siguranță, în funcție de condițiile macroeconomice în care activăm, un apetit mai ridicat sau mai puțin ridicat al investitorilor de a investi în inovație”, spune acesta.
Însă, în actualul context macroeconomic, în care toată lumea se uită cu atenție la inflație, la evoluția ratelor dobânzii, la volatilitatea piețelor, se observă o reacție foarte diferită a investitorilor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Investitorii instituționali sunt mai precauți și chiar și-au redus apetitul pentru investiții în startup-uri, deși există în continuare capitaluri disponibile a fi investite. În cazul investitorilor nesofisticați vedem o elasticitate mult mai redusă.
Practic, în cele 15-16 luni de funcționare ale platformei am observat un interes relativ constant al acestor investitori, indiferent de mesajele pozitive sau mai puțin pozitive din piață, apropo de investițiile în startup-uri care până la urmă sunt niște investiții cu capitaluri de risc”, precizează Ovidiu Ghiman.
El adaugă că tot contextul macroeconomic duce totuși la o regândire a elementelor pe care investitorii le au în vedere atunci când se hotărăsc să investească în startup-uri.
„A căpătat o importanță mult mai mare faptul că evaluările, cel puțin pentru startup-urile care se află în primele faze de dezvoltare, preseed și seed, au scăzut, ceea ce înseamnă că investitorii le consideră mai accesibile. Sunt elemente care contează mult mai mult acum față de situația din 2021, 2022. Performanța operațională a startup-ului contează mult mai mult, este un element pe care noi pariem foarte mult.
Vor exista bani disponibili pentru investiții și acei investitori își vor dori să-și plaseze banii în companiile care au performanță în linie cu ceea ce promit în business plan. Ca atare, n-am niciun dubiu că atunci când discutăm despre un startup care confirmă promisiunile către investitori prin rezultatele operaționale de zi cu zi, acel startup va continua să fie interesant pentru investitori și să nu aibă nicio problemă cu accesul la capital”, afirmă acesta.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Ionuț Pătrăhău, Managing Partner Seedblink: De cel puțin un an nu mai există acces la capital. Nu se mai pune problema creșterii pentru următoarele 6-12 luni, ci a supraviețuiriiOvidiu Ghiman mai spune și că tracțiunea pe care un startup o are în piață contează tot mai mult pentru investitori.
„Astfel, startup-urile dovedesc că își pot finanța activitatea și din cash-ul pe care îl generează din activitatea comercială, nu doar prin finanțarea pe care le-a adus-o investitorii. Contează mult mai mult și cred că, cel puțin când vorbim de investitorii instituționali, lucru acesta va deveni un standard și, cu siguranță, se întâmplă în piețe cum sunt America de nord și se va întâmpla și în Europa. Vom ajunge în punctul în care finanțarea unui startup se va face în funcție de atingerea unor indicatori de performanță operațională”, subliniază CEO-ul Ronin.