VIDEO PROFIT NEWS TV Educație cu Profit – Răzvan Butucaru, Mazars: În 2022, interesul investitorilor în regiunea CEE și în România a fost unul ridicat. Viitorul arată bine

VIDEO PROFIT NEWS TV Educație cu Profit – Răzvan Butucaru, Mazars: În 2022, interesul investitorilor în regiunea CEE și în România a fost unul ridicat. Viitorul arată bine
scris 7 mar 2023

Anul trecut, companiile românești au prezentat un interes ridicat pentru investitorii internaționali, spune, la emisiunea Educație cu Profit de la PROFIT NEWS TV, Răzvan Butucaru, Partner, Financial Services & Advisory Leader la Mazars, firmă internațională de audit și consultanță.

Anual, în parteneriat cu Mergermarket, compania lansează un studiu referitor atât la piața de fuziuni și achiziții locală, cât și la nivelul regiunii CEE. Iar, conform analizelor Mazars, piața de M&A locală a crescut în 2022 cu 17% față de anul precedent ca număr de tranzacții, ajungând la 76 de tranzacții raportate, cu o valoare totală raportată de 1,4 miliarde de euro.

„Valoarea este mai mică decât anul precedent, când a atins 2,7 miliarde de euro. Cred că 2021 a fost un an excepțional de bun din punctul de vedere al achizițiilor, nu numai în România, ci și în regiunea CEE. A contat și o tranzacție foarte mare în 2021, care a fost de peste 900 milioane de euro, respectiv vânzarea de către ExxonMobil a unei participații de 50% din concesiunea offshore XIX Neptun Deep Block, situată în Marea Neagră, către firma de gaze naturale Romgaz”, spune acesta, adăugând că piața din România s-a menținut la un nivel ridicat și în 2022, în pofida contextului dificil.

Urmărește-ne și pe Google News

„Surprinzător sau nu, în 2022, interesul investitorilor în regiunea CEE și în România a fost unul ridicat în ciuda contextului. Consider că, dacă nu ar fi fost această conjunctură deosebită, anul 2022 ar fi putut fi mult peste 2021”, precizează Butucaru.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Izbucnirea războiului în Ucraina a pus în așteptare deciziile investitorilor de a face achiziții, însă de la finalul trimestrului II, piața de M&A a început să-și revină. 

„Au fost niște perioade foarte efervescente. Au fost atât investitori străini, cât și din România care au pus accent pe dezvoltarea business-urilor lor prin fuziuni și achiziții.

România este văzută ca o piață stabilă, cu un parcurs european destul de clar. Finanțările europene anunțate prin diverse programe, cum ar fi PNRR, și destinate unor arii cheie, precum tranziția la o economie verde și infrastructură, au generat un sentiment pozitiv printre investitori. Avem, de asemenea, o bază bună de companii locale care au devenit din ce în ce mai mature și care vor să crească, să se extindă, să investească, precum și o generație nouă de tineri investitori care vor să ducă mai departe businessurile și care se gândesc fie la investitori strategici, fie la finanțări.

Și, cred că lucrurile acestea au contat pentru România și au făcut ca 2022 să fie un an foarte bun”, afirmă Răzvan Butucaru.

În România, peste 50% dintre investitori sunt străini. Anul trecut, mare parte dintre aceștia au fost din Marea Britanie, Austria și Germania.

„Dacă ar fi să ne uităm la o medie pe trei ani, investitorii francezi au fost cei mai numeroși din punctul de vedere al numărului de tranzacții, urmați de cei germani. Au apărut și investitori noi, din Australia, Cipru. Putem observa un număr scăzut al tranzacțiilor cu investitorii americani, un lucru diferit față de ceea ce se întâmplă la nivelul CEE, unde aceștia ocupă primele poziții, atât ca număr de tranzacții, cât și ca valoare”, spune acesta.

La nivelul regiunii CEE, anul trecut au fost înregistrate 846 de tranzacții și un volum de 39,2 de miliarde de euro.

„Ușor în scădere față de 2021, când a fost un an excepțional din punctul de vedere al tranzacțiilor.
Peste 50% dintre investitorii din CEE sunt din afara regiunii, în creștere față de anul precedent. Investitorii americani se mențin încă pe prima poziție, cel puțin ca volum al tranzacțiilor, urmați de investitorii germani, britanici și francezi.

La nivelul CEE, România se situează ca interes pe locul al patrulea ca volum al tranzacțiilor, după Polonia, Austria și Cehia”, adaugă Răzvan Butucaru.

În continuare, la nivelul regiunii CEE, sectorul energetic, industrial și de IT rămân cele mai atractive domenii pentru investitori.

„Ca valoare, pe primul loc se situează domeniul energetic, depășind 14 miliarde de euro, urmat de cel industrial, cu 5,6 miliarde de euro. Sectorul energetic este clar influențat de tendințele din ultimul an.

Acesta era influențat și înainte de reglementările europene în domeniul energiei sustenabile și a tranziției către o economie verde, cu atât mai mult pe fondul evenimentelor recente din Ucraina.

Și în România, patru din șase cele mai mari tranzacții au fost în domeniul energetic, dintre care trei au fost în domeniul energiei regenerabile. Însă, anul trecut, am observat în toate sectoarele o efervescență ridicată. Există un interes pentru toate sectoarele economiei”, precizează acesta.

Răzvan Butucaru mai spune și că „viitorul arată bine” pentru piața de M&A, atât locală, cât și la nivelul regiunii CEE.

„Sunt destul de multe oportunități care se anunță pentru 2023, care vor plasa România pe locul doi după Polonia, cel puțin din punctul de vedere al potențialelor tranzacții anunțate deja. Cred că ar trebui să ne jucăm bine cartea pe care o avem cu finanțările europene, cu stabilitatea economică și politică, pentru a le arăta investitorilor că suntem o piață matură cu oportunități variate de investiții”, subliniază acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
mazars românia
răzvan butucaru
piața de m&a 2022