Alexandra Bontaș, specialist educație financiară în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), atrage atenția asupra riscurilor la care sunt supuși investitorii care aleg piața de cripto comparativ cu piața bursieră.
Însă cei care își doresc să devină investitori în primul rând ar trebui să se gândească la ce riscuri sunt dispuși să-și asume indiferent dacă aleg piața de cripto sau piața bursieră.
„Diversificarea este o problemă care poate compara cele două piețe. Piața de capital are o anumită tradiție, funcționează de ani de zile, teoretic i se cunosc toate mecanismele. Aici vorbim de o diversificare a instrumentelor disponibile, deci ai o gamă largă de tipuri de instrumente, fiecare cu caracteristicile lui și cu un anumit nivel de risc. Și în cadrul unui anumit instrument vorbim de o diversificare pe orizontală, vorbim de diferite companii, din diferite domenii”, spune, la emisiunea Educație cu Profit de la PROFIT NEWS TV, Alexandra Bontaș.
În schimb, zona de cripto e o piață nouă, iar pentru a se stabiliza trebuie să treacă o perioadă de timp. Din perspectiva asta, continuă ea, piața de cripto, fiind nouă și nestabilizată, prezintă un risc mai mare.
„Nu ai un număr atât de mare de companii, de domenii, la care poți să apelezi. Deci e un prim risc de a nu-și putea face un portofoliu foarte diversificat. Încă nu e o piață care să-ți ofere aceste variante. Cei câțiva ani nu sunt suficienți. Piața cripto este bazată pe un software, vorbim de o piață descentralizată, nouă. Lucrurile nu sunt predictibile. Vedem acum în era AI cât de repede se schimbă lucrurile în zona digitală și nu ai cum să știi dacă peste 10 ani piața cripto va rămâne cu aceleași sisteme sau dacă ele se vor dezvolta în altceva”, spune aceasta.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Educație cu Profit – Paul Dieter Cârlănaru, CEO CITR: Trebuie să gândim în marjă un pic mai larg și să luăm riscul în considerare atunci când construim un plan de afaceriAlexandra Bontaș adaugă și că lichiditatea este un alt risc pe care îl prezintă investițiile în criptomonede.
„În zona cripto nici instrumentele nu sunt neapărat stabile. Acțiunile au în spate o companie, au o valoare clară, certă. În cripto, deții ceva generat de un software. E adevărat că au apărut instrumente cripto care sunt emise de companii. Aici exista un alt risc, transparența.
Daca pe piața tradițională găsești informări, rapoarte financiare, știi cine sunt managerii, rapoarte ale auditorilor, un istoric de tranzacționare care îți poate permite la un moment dat să faci o analiză, în zona cripto găsești semnificativ mai puține informații. Practic, investești mai degrabă în promisiuni decât în lucruri care îți pot oferi o certitudine”, subliniază aceasta.
De asemenea, atrage atenția că piața de criptomonede nu este reglementată în acest moment. Astfel că, investitorii nu au niciun fel de protecție împotriva fraudelor.