Deși se fac pași importanți, piața de private equity din România este încă abia la început, spune, la emisiunea Educație cu Profit de la PROFIT NEWS TV, Nicolae Kovacs, CEO-ul fondului de investiții Agista. Dar are totuși un potențial de creștere enorm.
„Există un potențial enorm și, cu siguranță, suntem la început. Fondurile de private equity din Europa de Vest spre exemplu nu știu de România. Există acel CEE, dar, în adevărata lui formă, este doar central europe. În Europa de Vest și în SUA altul este ordinul de mărime al fondurilor de private equity comparativ cu Europa de Est și România. Deocamdată nu suntem vizibili. Dar, prin aceste inițiative și prin crearea câtor mai multe fonduri vom ajunge la un moment dat să fim relevanți”, spune acesta.
Nicolae Kovacs consideră că fondurile care urmează să vină prin PNRR sunt o șansă extraordinară pentru România de a se dezvolta și de a se îmbunătăți.
„Cred că e pur și simplu o chestiune de strategie pe termen lung care nu poate să fie în niciun fel schimbată sau anulată, astfel încât să ajungem într-un viitor poate nu foarte îndepărtat să exportăm valoare, să producem, să vedem mai mult made in Romania, să fim prezenți în cât mai multe piețe.
Numai dacă avem jucători regionali foarte puternici vom putea să facem treaba asta. Mă bucură faptul că vad din ce în ce mai multe tranzacții de M&A care se desfășoară regional, adică companii românești cumpără companii în afara țării, ceea ce e un semn foarte bun și cred că ăsta ar trebui să fie trendul”, afirmă CEO-ul Agista, care observă și că față de anul trecut, când preponderent fondurile de investiții mergeau către antreprenori, în 2023 trendul s-a cam schimbat. Acum, din ce în ce mai mulți antreprenorii vin către fondurile de investiții.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Educație cu Profit – Paul Barangă, ASF: Cu cât ai un nivel de educație mai ridicat în domeniul financiar cu atât poți stăpâni mai bine sentimentul de panică. Problema ține de modul de reacție„Sunt optimist în ceea ce privește România și regiunea. Cred că există destul de multe companii care încep să vadă din ce în ce mai mult avantajele acestui private equity. Cred că, pe viitor, datorită acestor fonduri de private equity vom dezvolta din ce în ce mai mulți jucători regionali care vor fi un exemplu de urmat și pe acest val se vor mai sui și alte fonduri și poate așa, prin efectul bulgărelui de zăpadă, vom reuși în următorii 10 ani să ajungem undeva și să creăm o economie mult mai bună”, adaugă el.
Fondul de investiții Agista, parte a Impetum Group, a fost lansat pe piață în 2021, având în prezent șase companii în portofoliu, dintre care 4 au activități în domeniul IT: Bittnet Systems, Softbinator Technologies, AROBS Transilvania Software și Global Resolution Experts.
Recent, în urma unei majorări de capital, Agista a devenit și cel mai mare acționar al Bittnet, companie listată pe piața principală a BVB.
„Noi în România avem o piață extrem de fragmentată în foarte multe dintre industrii și din ce în ce mai mult antreprenorii încep să vadă cât de important este să consolideze și împreună să devină jucători mai robuști, astfel încât să poată să facă față la alte companii care sunt mult mai mari regional și care reușesc să livreze mai multe produse și servicii în mai multe piețe, la costuri mai bune și, automat, să livreze o profitabilitate mai bună”, precizează acesta.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Cătălin Bălan, specialist PR CSALB: Față de criza din 2008-2009, există clar o evoluție a modului în care consumatorul se raportează la propriile finanțe. E și o chestie cool în ziua de astăzi să fii educat financiarÎn continuare, fondul de private equity se va concentra pe sectorul IT, însă și cel medical, potrivit lui Nicolae Kovacs, prezintă foarte multe oportunități.
„Investim în IT deoarece există spațiul ăsta foarte mare neacoperit și unde cred că aceste companii pot să facă diferența și vor avea treabă pe următorii 10-15 ani. Avem un decalaj uriaș de recuperat. Ne uităm atenți și la domeniul medical, dar și la economie circulară”, mai spune CEO-ul Agista.