Crește numărul tranzacțiilor online, cresc și fraudele. Deși acestea au elemente tehnice, rămân în esență tot fraude de inginerie socială. E nevoie de vigilență, spune Flavia Popa, secretar general al BRD. Când de vorba de bani, trebuie să fim atenți la linkurile pe care le accesăm și la ferestrele unde băgăm datele. Dacă ni se cer date despre conturi și carduri la telefon, regula e că nu le dăm!
„Educație digitală ar putea să pară prea pompos, mai degrabă e despre vigilență și despre atenție și despre încredere. Evident că fraudatorii, cei din partea aia neagră a lucrurilor, jonglează cu psihicul nostru. Și cel mai important lucru pe care cred că merită să-l spunem mereu este vigilență! Haideți să să fim atenți Haideți să nu ne bucurăm de câștiguri imediate, cuvinte de astea «câștig rapid» - am văzut că și nu știu care personalitate a reușit să câștige bani în câteva zile sau tot felul de promisiuni imediate de câștig – trebuie să ne pună pe gânduri”, spune Flavia Popa, în cadrul Maratonului de Educație Financiară de la PROFIT NEWS TV.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
Alte fraude la modă în online acum sunt escrocheriile sentimentale, în fraudatorii se prefac interesați de o relație amoroasă, dar încep să ceară destul de repede bani, sub diferite pretexte. Recent, a făcut valuri în presă povestea unei românce din Spania care a crezut că e într-o idilă la distanță cu Brad Pitt – „milionarul actor american”, cel mai probabil un escroc din Filipine, ar fi reușit să lase sexagenara fără o mie și ceva de euro.
„Cu siguranță cu toții căutăm fericire și iubire pe pământ, dar haideți să n-o căutăm neapărat în online, mai ales în momentul în care ni se ceri bani. Banii nu ni se cer așa direct, ci tot apelând la sentimente și tot povestind despre cum are un cont blocat, cum are un copil bolnav, cum e nevoie să ajungă la tine prin avionul. Se întâmplă lucruri tragice se întâmplă să avem conturi golite”, spune Flavia Popa.
Cel mai grav scenariu este cel în care escrocul capătă acces la conturile tale. Pentru acest lucru trebuie prima oară să aibă acces la telefonul tău sau la un PC. În general, tot prin inginerie socială ajung să instaleze aplicații de control la distanță și să obțină parolele necesare autentificării.
Într-un astfel de scenariu, nu numai că te trezești cu conturile goale, ci s-ar putea să te trezești și cu credite la bănci, pentru că acum acestea sunt disponibile online, avertizează Flavia Popa.
„Cel care a dat acces nu are habar de ce se întâmplă!”.
Dacă tranzacțiile au fost făcute cu toate autentificările necesare, șansele să recuperezi banii sunt minime. Banca nu te despăgubește, dar este indicat să o contactezi imediat ce ai detectat frauda, poate unele tranzacții pot fi oprite, apoi să mergi la Poliție, adaugă Popa.
Aceste fraude sunt asociate în ultima vreme cu investițiile financiare. Rețelele sociale au fost anul acesta împânzite de reclame mincinoase în care clipuri false cu diverse celebrități, inclusiv guvernatorul Mugur Isărescu, invitau românii să investească în platforme financiare inexistente pentru a obține profituri mari și rapide.
Vigilență, atenție, ne uităm pe ce link pe ce link apăsăm, ne uităm de 1000 de ori, ținem minte mereu că nimeni, nicio bancă, niciun fel de furnizori de servicii financiare nu o să-ți ceară informații despre cont, despre PIN, despre codul de autentificare, despre CVV (cele trei cifre din spatele cardului) , nimeni, niciodată, în niciun caz. Deci, odată de toate ții minte să nu faci asta, oricât de persuasiv și de bun psiholog, de credibil e cel din partea cealaltă a telefonului - pentru că ce să vezi e întotdeauna la un telefon e întotdeauna la un WhatsApp - niciodată nu faci altfel. Le verifici, cauți să vezi”, explică Flavia Popa.
De asemenea, în cazul în care vrem să facem o investiție printr-un broker, trebuie să verificăm site-ul ASF și să vedem dacă numele și adresa web a acestuia corespund cu datele oficiale, mai arată Popa.
Una dintre fraudele care a avut succes mai ales în anii din urmă a vizat platformele de vânzări, unde fraudatorii cerea vânzătorului datele cardului pentru a face plata, ceea ce desigur este un non-sens, dar mulți au fost păcăliți și au pierdut bani din conturi.
„Nu e nevoie să dăm datele cardului când vindem ceva, ci doar când cumpărăm poate și când o facem, o facem cu atenție și avem grijă unde punem datele alea de card și avem grijă ce informații dăm legate de contul nostru, legate de PIN, legate de datele de autentificare în timp real, de parolele astea care ne vin pe telefon, nu putem și nu trebuie să le dăm nimănui”, spune Flavia Popa