Hidroelectrica intenționează ca pe termen scurt, până în 2026, să pună în funcțiune capacități noi de producție, atât hidro, cât și unele regenerabile alternative, de 1.800 MW, a anunțat Emil Crișan, Manager Departament Dezvoltare Hidroelectrica la Maratonul Economia Verde, conferință organizată de Profit News TV.
Maratonul a fost organizat cu sprijinul Environ, Tinmar Energy, Transgaz, ING, ACUE, Bursa de Valori București, Romgaz, Electrica Furnizare, Hidroelectrica
Potrivit oficialului, strategia investițională a Hidroelectrica a fost concepută pe 3 direcții de acțiune: punere în funcțiune de noi capacități hidro, punerea în funcțiune de noi capacități folosind alte surse de energie regenerabilă și modernizarea și retehnologizarea actualelor capacități de producție ale companiei.
Pe termen scurt, investițiile alternative vor fi mai vizibile. Motivul: tehnologia de implementare a capacităților hidro necesită o durată de execuție mult mai mare la solar sau eolian. Dacă un proiect regenerabil se întinde pe 3-4 ani, unul hidro necesită o perioadă de 3-4 ori mai mare, de 10-12 ani în condiții normale, susține Crișan.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Maratonul Fiscalității - Statul s-a descurcat bine cu deficitul bugetar, dar anul viitor va fi mult mai dificil, economia încetinește. ANAF va trimite o nouă listă cu datornicii către PolițieCel mai important proiect al Hidroelectrica din perioada următoare este cel solar din zona deșertificată Sadova-Olt, care va avea o putere de 1.500 MW.
„Aceasta va fi preluată de linia dublă de 400 kV pe care o avem deja instalată acolo”, afirmă oficialul Hidroelectrica.
Totodată, compania va mai construi un parc solar de 50 MW, pe un teren pe care-l deține în Brăila.
Hidroelectrica are în vedere și implementarea unui proiect pilot pe Oltul mijlociu și inferior: primul parc solar flotant din România, pe luciu de apă.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV - Maratonul Fiscalității. Alin Chitu, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, confirmă: eFactura nu va mai fi introdusă etapizat, ci generalizat. Termenul avansatÎn domeniul energiei eoliene, compania așteaptă finalizarea legislației offshore pentru a construi 2 ferme eoliene (de 4-600 MW) la Marea Neagră, plus un parc de 400 MW în zona Făgăraș, unde dorește să creeze în tandem și o capacitate de hidrogen verde (de 15.000 tone pe an)
Pe termen lung, până în 2030, compania vrea să-și majoreze capacitatea de producție cu 150 MW, prin exploatarea potențialului râului Buzău.
În ceea ce privește a treia direcție, cea a modernizării și retehnologizării, Hidroelectrica speră să obțină prin investițiile făcute, o creștere de randament de 2-3%.
„Prin implementarea strategiei, vom putea aduce o reducere a amprentei de carbon de peste 4 milioane tone emisii CO2 pe an”, susține Crișan.