PROFIT NEWS TV Maratonul de Educație Financiară - Luca Dezmir, trainer de educație financiară: Dacă știi cum vrei să arate viața ta, începi să-ți dai seama de ce tip de educație ai nevoie și cum trebuie să te dezvolți personal. Totul e legat de bani

PROFIT NEWS TV Maratonul de Educație Financiară - Luca Dezmir, trainer de educație financiară: Dacă știi cum vrei să arate viața ta, începi să-ți dai seama de ce tip de educație ai nevoie și cum trebuie să te dezvolți personal. Totul e legat de bani
scris 20 sep 2022

Tinerii din ziua de astăzi sunt capabili să înțeleagă concepte legate de finanțe dacă le sunt explicate într-un limbaj adecvat vârstei lor, explică Luca Dezmir, investitor și trainer de educație financiară, la Maratonul Educației Financiare, organizat de Profit News TV.

Conferința, având Autoritatea de Supraveghere Financiară ca partener instituțional, este organizată cu sprijinul Banca Transilvania, XTB, ING, eToro, CSALB, OTP Bank, UNSAR, BCR

„Aceste concepte par complicate, dar de fapt nu sunt. La bază sunt niște idei foarte simple pe care, dacă știi să le prezinți, ei le înțeleg”, afirmă acesta.

Urmărește-ne și pe Google News

Luca Dezmir a fost trainer de educație financiară în cadrul unei școli gimnaziale din Timișoara pentru aproximativ un an.

„Am considerat că este o oportunitate foarte bună ca să intru în contact direct cu tinerii și să văd modul în care gândesc ei despre bani și aspirațiile lor. Și am vrut neapărat ca pe parcursul unui an de zile să concep, pe lângă programa clasică, să adaug niște elemente care am crezut eu că sunt importante.

Acest gen de educație foarte necesară este, de fapt, o educație de informare, legată de persoana client al acestor instituții financiare, fie că sunt private, fie că sunt de stat. În momentul în care te duci la tineri există o categorie care au alt gen de aspirații și de preocupări. Spre exemplu, am avut printre ei un tânăr care deja avea o afacere online care funcționa, furniza servicii de consiliere în domeniul gaming-ului, deci o chestie foarte apropiată pentru vârsta lui. Din 16 tineri într-o clasă, 4 aveau acest gen de preocupări, deci 25% din clasă”, spune Luca Dezmir.

Printre temele abordate pe parcursul unui an de educație financiară, se regăsește și istoria banilor și controlul asupra lor ca modalitate de deținere a puterii economice, financiare și militare.

„Să ne amintim că prima monedă a fost produsă în anul 600 înaintea erei noastre și a fost folosită pentru a plăti mercenarii care apărau insula. În momentul în care prezentăm tinerilor și publicului care a fost de fapt ideea din spatele banilor, care funcționează ca o modalitate de exercitare a puterii economice, financiare și militare, lucrurile încep să se clarifice. Și, mai ales dacă se prezintă ideea că, la început, banii au fost produși de către diferiți regi, după aceea la nivelul imperiului roman s-a început taxarea aceasta omnidirecțională a tuturor straturilor societății și s-a introdus acest sistem de redistribuire. Să nu uităm că soldații romani aveau pensie.

După aceea s-a preluat această realizare a banilor de către stat, iar acum, în ultimii ani, avem o democratizare totală a banilor. Dacă ne gândim la Bitcoin, este o monedă peer-to-peer, nu are niciun fel de organism central. Moneda se bazează doar pe voința colectivă a persoanelor care doresc să folosească acest tip de bani. Deci mergem spre o democratizare totală și o despărțire a puterii financiare, economice și militare de stat”, precizează Dezmir.

Cursul susținut de Luca Dezmir în cadrul școlii din Timișoara a continuat și cu prezentarea a patru modalități prin care tinerii pot obține bani.

„Este vorba de cadranul banilor care împarte modul de a face bani în angajat, liber profesionist, patron și investitor. Și am abordat pentru fiecare dintre aceste zone care sunt caracteristicile, avantajele, dezavantajele și miturile. După aceea am intrat un pic în sistemul de impozitare, la ce se folosește, ce face statul cu banii, cum sunt impozitate diferitele moduri de a face bani și câteva idei de optimizare fiscala.

Am mers pe ideea de life design. Dacă știi cum vrei să arate viața ta, începi să-ți dai seama de ce tip de educație ai nevoie și cum trebuie să te dezvolți personal. Totul este legat de bani. Am făcut și mai multe elemente practice, de exemplu panoul visurilor, barometrul dorințelor.

În fiecare tip de exercițiu practic a existat la final o zonă de reflexie. E foarte important să existe după utilizarea acestor tool-uri și o zonă de reflexie, care să ne pună în poziția de a vedea ce funcționează pentru noi și unde putem face îmbunătățiri”, mai spune Luca Dezmir.

viewscnt
Afla mai multe despre
luca dezmir
educatie financiara