Alin Andrieș, secretar de stat în Ministerul Finanțelor a declarat la Maratonul Fiscalității, organizat de PROFIT NEWS TV, că mandatul ANAF este să recupereze bani din economie mai ales din sursele sigure. Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali, fost strateg al Ministerului, spune că digitalizarea e-Factura funcționează și că observă că, prin recenta amnistie fiscală, statul vrea să aducă venituri viitoare în acest an, la un cost imens.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul ARB, CEC Bank și CITR
“Noi urmărim creșterea capacității ANAF pentru zonele în care conformarea voluntară e mai ridicată. Și, totodată, cresterea capacității de intervenție a ANAF”, a declarat Alin Andrieș, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, la Maratonul Fiscalității, organizat de PROFIT NEWS TV.
Finanțele admit că digitalizarea facturilor a creat impresia că este o perioadă fiscală agitată, dar că nu s-a schimbat nimic în nivelurile de taxare. Andrieș a dezvăluit că Finanțele merg mai departe și încearcă să ia bani în acest an din orice sursă posibilă. Următorul proiect e digitalizarea titlurilor de stat Tezaur, astfel încât să poată fi cumpărate inclusiv de diaspora. “ Vrem să facem o aplicație online, care va fi operațională în ultimul trimestru din acest an” a spus Andrieș.
Dan Manolescu: Vor fi schimbări de taxe
Percepția acum e că lucrurile sunt agitate pe domeniul fiscal, dar ar fi falsă, din cauza digitalizării raportărilor fiscale, iar anul viitor vor exista schimbări chiar de ordin fiscal, a declarat Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali, fost strateg al Ministerului Finanțelor, la Maratonul Fiscalității, organizat de PROFIT NEWS TV.
“Pentru anul viitor sigur se vor opera ajustări [de taxe]. Mă îndoiesc că nu vor fi adoptate, dar probabil nu aplicate [de anul viitor]. E greu să ajungem la o țintă rezonabilă de deficit [bugetar] fără partea de venituri. Deși la cheltuieli e problema”, a spus Manolescu.
A mai spus că, în opinia lui, digitalizarea ANAF, cu e-Factura și e-Transport, funcționează deja, sugerând că statul s-ar agita în plus.
“Digitalizarea facturilor are efect. În iulie, prima lună plină de e-Factura și e-Transport, încasările au fost record la TVA. E adevărat că în continuare e o perioadă dificilă între ANAF și firme. Capacitatea ANAF nu e la nivelul la care ar trebui să fie. Îi trebuie capacitate tehnică, pentru că lucrurile sunt mai complicate decât erau înainte”, a spus Manolescu.
El a completat despre amnistia fiscală, a patra numărată de fostul strateg al Finanțelor, că ar fi cea mai mare pentru persoanele fizice și că ar fi nedreaptă. “La companii anularea a mai funcționat. La persoane fizice este ceva inovator, cu tăiere din principal. 25% pentru sume mai mari de 5.000 de lei, 50% pentru sume mai mici. Pare că cei care au plătit nu primesc nimic. De-aici vine o reacție de nedreptate și un comportament pe viitor. Nu mă aștept să se mai întâmple, poate va mai fi, dar nu în următorii 3-4 ani. Se încearcă mutarea banilor în acest an din anul viitor. Luăm din viitor niște bani si îi aducem azi. Mascăm lucrurile. Pierdem venituri sigure din principal, deci renunțămla 25% din bani. Costul de recuperare e cam mare. Dar, e deja în Monitorul Oficial, acum, vedem”, a declarat Manolescu.
Președintele Camerei Consultanților fiscali nu se așteaptă ca statul să reușească să strângă venituri de aproape 9 miliarde de lei în urma stimulentelor oferite prin amnistria fiscală, cum se speră, pentru că multi din cei care nu și-au plătit taxele în trecut nu au avut bani și este puțin probabil să găsească până la finalul acestui an.