Economia românească a menținut, în primele trei luni din acest an, ritmul de creștere din ultimul trimestru din 2018, de 4,1%, potrivit aprecierilor analiștilor intervievați într-un sondaj Bloomberg.
Potrivit analiștilor intervievați de Bloomberg, România a avut, în perioada ianuarie-martie, a treia mare creștere anuală a PIB în rândul statelor ex-comuniste din Uniunea Europeană, fiind depășită de Ungaria și Polonia, cu creșteri economice de 4,9%, respectiv 4,4%.
Comparativ cu evoluția din trimestrul anterior, ritmul de creștere a încetinit în Cehia, Ungaria și Polonia, în timp ce în Bulgaria, Slovacia și România s-a menținut constant.
CITEȘTE ȘI Vânzând mai mult pe piața concurențială, Nuclearelectrica își majorează profitul net cu aproape un sfert la T1"Creșterea economică în Europa Centrală pare că s-a menținut destul de bine, în condițiile în care cererea internă a compensat impactul slăbiciunii continue din piețele de export din zona euro", afirmă Liam Peach, economist la Capital Economics, Londra.
Comparativ cu un sondaj publicat recent de Reuters, analiștii intrevievați de Bloomberg sunt mai optimiști în ceea ce provește evoluția economiei românești în primul trimestru. Potivit analiștilor intervievați de Reuters, creșterea economiei românești a încetinit la 3,9% în primul trimestru, de la 4,1% în ultimele trei luni din 2018.
Guvernul mizează în acest an pe o creștere de 5,5%, însă instiuțiile financiare internaționale sunt mai pesimiste. Astfel, Fondul Monetar Internațional (FMI) preconizează o creștere economică de 3,1% în acest an, avans similar cu cel estimat de Comisia Europeană, iar Banca Mondială și Banca Europeană pentru Dezvoltare și Reconstrucție (BERD) prognozează o creștere de 3,5%, respectiv de 3,2%.