Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și-a menținut proiecțiile potrivit cărora cererea globală de petrol va continua să crească pentru încă un deceniu și a reiterat că ar fi periculos să se renunțe complet la combustibilii fosili.
Consumul mondial de petrol va urca cu 13% până în 2035, la 109,5 milioane de barili pe zi și va rămâne în jurul acestui nivel pentru încă un deceniu, potrivit estimărilor OPEC incluse în raportul său anual World Oil Outlook.
Prognoza intră în conflict cu o opinie larg răspândită în industria petrolieră, conform căreia cererea globală va atinge un vârf la finele acestui deceniu, pe măsură ce amenințarea schimbărilor climatice va stimula trecerea la sursele regenerabile, scrie Bloomberg.
CITEȘTE ȘI FOTO Embargoul petrolier anti-Rusia: Rompetrol nu mai găsește vase de dimensiuni mai mici în portul rus Novorosisk pentru a aduce la Petromidia țiței din KazahstanLuna viitoare, liderii mondiali se vor reuni în Egipt pentru următoarea rundă de negocieri ale Națiunilor Unite pe tema încălzirii globale. Secretarul general al OPEC, Haitham Al Ghais, și-a reiterat avertismentul transmis la negocierile de anul trecut, declarând că renunțarea completă la combustibilii fosili este "potențial periculoasă pentru o lume care va continua să fie însetată de toate sursele de energie".
Poziția cartelului a primit o oarecare validare în ultimul an, în contextul în care livrările de gaze naturale și alți combustibili fosili nu au reușit să țină pasul cu revenirea cererii post-Covid, după ani de subinvestiții în industria petrolieră.
Războiul declanșat de Rusia în Ucraina în februarie și întreruperea ulterioară a fluxurilor de gaze naturale au reprezentat o complicație suplimentară pentru tranziția la emisii reduse de carbon, deoarece națiunile consumatoare se reorientează acum către combustibili mai poluanți, cum ar fi produsele petroliere și cărbunele.
În pofida acestui impuls temporar pentru combustibilii fosili, criza ar putea accelera în cele din urmă tranziția către energia regenerabilă, pe măsură ce țările caută alternative pe termen lung la aprovizionarea cu energie din Rusia, potrivit unui raport recent al Agenției Internaționale pentru Energie (EIA), care consiliează majoritatea economiilor avansate.
În schimb, OPEC consideră că ponderea petrolului în mixul energetic mondial va scădea doar ușor în următoarele decade, de la 31% în prezent la 29% în 2045.