Inflația din zona euro a crescut la un nou maxim istoric, în timp ce economia blocului a încetinit, ceea ce întărește temerile că o recesiune este acum aproape inevitabilă.
Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special
În octombrie, prețurile de consum au crescut cu 10,7% față de anul trecut, potrivit datelor estimative publicate de Eurostat, depășind cu mult estimarea mediană de 10,3% dintr-un sondaj Bloomberg.
Urmărește-ne și pe Google News
CITEȘTE ȘI Lenovo România are un nou director general. Aurel Nețin, fostul CEO, care a condus subsidiara locală a grupului chinez 16 ani, iese la pensie
Este prima dată în istorie când zona euro ajunge la o inflație de două cifre.
Cea mai mare influență au avut-o prețurile la energie, care au urcat cu 41,9%. Scumpirea energiei a fost mai puternică decât în septembrie, când prețurile au crescut cu 40,7%.
Între timp, PIB-ul a încetinit la 0,2% în trimestrul al treilea față de precedentele trei luni, de la avansul de 0,8% înregistrat între aprilie și iunie.
CITEȘTE ȘI Rusia își suspendă participarea la acordul privind exportul cerealelor ucrainene. „Este scandalos”, spune Joe Biden În condițiile în care criza energetică continuă să facă ravagii în rândul întreprinderilor și gospodăriilor, este de așteptat ca PIB-ul să treacă pe scădere în lunile de iarnă, notează Bloomberg.
Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat din nou dobânzile la ședința de politică monetară de săptămâna trecută, în încercarea de a tempera inflația record din zona euro. Aceste decizii pun însă și mai multă presiune pe economia blocului.