DECIZIE Primarii de sector din București și cei de municipii vor primi și ei informații clasificate - de la SRI, nu de la SIE. Argumentul: pentru a asigura un ”climat propice” dezvoltării economiei

DECIZIE Primarii de sector din București și cei de municipii vor primi și ei informații clasificate - de la SRI, nu de la SIE. Argumentul: pentru a asigura un ”climat propice” dezvoltării economiei
scris 31 oct 2022

Primarii de sectoare ai municipiului București precum și primarii municipiilor reședință de județ vor primi și ei informații din domeniul securității naționale, mai puțin de la SIE, prevede un proiect legislativ adoptat de Parlament, prin votul final al senatorilor și susținerea PSD, PNL și USR. Din argumentația proiectului nu reiese foarte clar însă care ar fi motivul pentru care primarii ar trebui să primească astfel de informații, conform analizei Profit.ro.

De ce este important: Conform legislației actuale, informații din domeniul securității naționale pot fi comunicate președinților celor două camere ale Parlamentului, comisiilor permanente pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din legislativ, miniștrilor și șefilor departamentelor din ministere, respectiv prefecților, primarului general al Capitalei și conducătorilor consiliilor județene, pentru probleme ce vizează competența organelor respective.

Urmărește-ne și pe Google News

Mai este bine de știut: Guvernul a decis anul acesta că investițiile străine directe din afara UE vor fi avizate de o nouă instituție, inclusiv cu consultarea SRI și SIE. Vor fi verificate inclusiv investițiile străine în mass-media.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
 DOCUMENT ANAF va publica și lista contribuabililor buni-platnici CITEȘTE ȘI DOCUMENT ANAF va publica și lista contribuabililor buni-platnici

Prin urmare, proiectul adaugă la aceste categorii primarii de sectoare din municipiul București și primarii municipiilor reședință de județ.

Înainte de a primit votul final la Senat, proiectul a fost modificat de deputați, care au stabilit însă că ”informațiile pentru securitatea națională obținute din străinătate de Serviciul de Informații Externe” sunt exceptate de la dispozițiile noilor prevederi în cazul prefecților, primarului general al Capitalei, primarilor de sector ai municipiului București, primarilor municipiilor reședință de județ, precum şi conducătorilor consiliilor județene.

Aleșii arată că entitățile enumerate ”beneficiază de informații din sfera de competență a SIE, însă indirect, doar după ce acestea au fost coroborate cu informații obținute de celelalte instituții cu atribuții în domeniul securității naționale”.

Singurii care au ridicat obiecții cu privire al prevederile prpiectului au fost reprezentanții AUR, care nu au participat la alegerile locale, nu au primari și care au arătat, în dezbaterile de la deputați, că: ”... niște informații clasificate (...) nu trebuie să ajungă, la un moment dat, pe mâinile unui primar. Știm bine că nu toți primarii trebuie să fie foarte profesioniști. Sunt și cei care au carismă și care nu au nimic în cap și pot folosi în mod obscur aceste informații”. 

VIDEO Oferte pentru cinematograful Favorit. Bătrânul cinema - dărâmat la pământ pentru a renaște în Centru European. Contract blocat ani întregi de birocrație. Cinematograful - o ruină, ieșind din circuit de 20 ani CITEȘTE ȘI VIDEO Oferte pentru cinematograful Favorit. Bătrânul cinema - dărâmat la pământ pentru a renaște în Centru European. Contract blocat ani întregi de birocrație. Cinematograful - o ruină, ieșind din circuit de 20 ani

Cu excepții notabile, proiectele legislative ale aleșilor nu excelează nici prin argumentația temeinică în favoarea măsurilor propuse, nici prin limbajul adecvat, iar adesea nici prin coerență logică și nici prin corectitudine gramaticală. Deși este o cerință legală, mai toate proiectele sunt lipsite de studiu de impact.

Argumentația adusă în sprijinul acestei modificări legislative trimite însă în primul rând către un limbaj folosit cu câteva decenii în urmă, în regimul comunist, iar în al doilea rând este plină de tautologii sau distopii cu privire la activitatea primăriilor și a instituțiilor subordonate acestora.

Arătând că primarii de sectoare și de municipii au în gestiune obiective de interes cu impact în zona securității naționale, autorii proiectului adaugă că o economie performantă reprezintă un pilon important al politicii de securitate a României, iar primarii trebuie să asigure un ”climat propice” dezvoltării acesteia.

”Având în gestiune în raza administrativ-teritorială elemente ale industriei civile, militare sau resurse naturale, primarii pot contribui la asigurarea unui climat propice dezvoltării economiei naționale prin dispunerea de măsuri la timp, cu condiția de a fi informați în legătură cu oportunitățile, dar și cu riscurile asociate manifestării acestora”, susțin inițiatorii proiectului.

Inflația din zona euro a atins un nou maxim istoric și a urcat, în premieră, peste 10%. Economia încetinește. Temeri că o recesiune este acum aproape inevitabilă CITEȘTE ȘI Inflația din zona euro a atins un nou maxim istoric și a urcat, în premieră, peste 10%. Economia încetinește. Temeri că o recesiune este acum aproape inevitabilă

Amintind de faptul că primarii pot gestiona centre pentru găzduirea migranților sau că în pandemie participă la comitetele pentru situații de urgență, autorii ințiativei prezintă și o imagine hiperbolizantă a poliției locale.

”Poliția locală, aflată în coordonarea primăriilor, are un rol foarte important în asigurarea ordinii publice, apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, a proprietății private și publice, precum și a prevenirii și descoperirii infracțiunilor”, susțin inițiatorii.

Aceștia mai formulează drept argumente în sprijinul proiectului o serie de enunțuri factuale cu privire la serviciile de evidența populației și rolul primăriilor în finanțarea sistemului școlar:

”Direcțiile de evidență a populației, aflate în subordinea primăriilor, gestionează cea mai importantă resursă a societății noastre și anume resursa umană. Totodată, autoritățile locale au rol important în ceea ce privește educația, asigurând fondurile necesare foŕmării generațiilor viitoare”.

Pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie promulgat de șeful statului.

viewscnt
Afla mai multe despre
primar
sector
municipiu
informatii
securitate
nationala