Inflația în zona euro s-a atenuat în februarie, pe fondul reducerii prețurilor la energie, în contextul dezbaterilor legate de momentul în care Banca Centrală Europeană (BCE) ar trebui să înceapă reducerea dobânzilor, transmit AP și Bloomberg.
Datele preliminare publicate vineri de Eurostat arată că rata anuală a inflației în zona euro s-a situat luna trecută la 2,6%, în scădere de la 2,8% în ianuarie, deși analiștii se așteptau la un nivel de 2,5% în februarie. Inflația este acum mult sub nivelul de vârf de 10,6% înregistrat în octombrie 2022, și se îndreaptă spre ținta BCE de 2%, scrie Agerpres.
Ritmul de creștere a prețurilor la alimente, băuturi alcoolice și țigări continuă să rămână unul ridicat (4% în februarie, după un avans de 5,6% luna precedentă), urmat de prețurile la servicii (creștere de 3,9% în februarie, față de 4% în ianuarie) și produse industriale (1,6% în februarie comparativ cu 2% luna precedentă). În schimb, prețurile la energie au scăzut cu 3,7% (după un recul de 6,1% în ianuarie), a zecea lună de declin consecutiv.
Inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, s-a redus la 3,1% în februarie, de la 3,3% luna precedentă, în timp ce analiștii se așteptau luna trecută la o scădere până la 3%. Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
În ianuarie, rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut până la 3,1%, de la 3,4% în decembrie, însă în România rata anuală a inflației a fost de două ori mai mare decât media din blocul comunitar și în creștere față de luna decembrie a anului trecut.
În prima lună a acestui an, țările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflației au fost România (7,3%), Estonia (5%) și Croația (4,8%). La polul opus, țările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost Danemarca și Italia (ambele cu 0,9%), urmate de Letonia, Lituania și Finlanda (toate cu o inflație de 1,1%).
Comparativ cu luna decembrie 2023, rata anuală a inflației a scăzut în 15 state membre, a rămas stabilă într-o singură țară și a crescut în 11 state, inclusiv în România de la 7%, până la 7,3%.