Ursus Breweries, cel mai mare producător de bere de pe piața locală, al cărui portofoliu cuprinde, pe lângă berea omonimă, mărcile Timișoreana, Ciucaș, Grolsch, Peroni Nastro Azzurro, Redd’s, Stejar, Azuga, Pilsner Urquell și St Stefanus, aproape că și-a dublat afacerile în ultimii 10 ani, de la 1,4 miliarde de lei în 2014, la circa 2,7 miliarde de lei în 2023.
În 2025, Profit.ro împlinește 10 ani de la lansare.
„În ultimii 10 ani, piața de bere a trecut prin schimbări semnificative, dar noi am rămas loiali direcției noastre de dezvoltare și obiectivului de a le oferi consumatorilor experiența celor mai bune beri românești și nu numai, precum și certitudinea de a avea în Ursus Breweries un campion economic național cu impact relevant în comunitate.
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Din punctul de vedere al produselor, în ultimul deceniu ne-am concentrat pe a le oferi consumatorilor un portofoliu divers, pentru orice ocazie – avem astfel produse cu sau fără alcool și, desigur, mixuri de bere fără alcool și suc de fructe, care s-au bucurat de un real succes.
Alături de obiectivul de diversificare a portofoliului, vizibil la nivel de industrie, am observat și schimbări menite să ajute business-urile să opereze în mod mai sustenabil, care s-au îmbinat armonios cu nevoia de a face investiții”, spune, pentru Profit.ro, Robert Uzună, Vicepreședinte Corporate Affairs al Ursus Breweries.
În fiecare an din cei 10 în perioada analizată de Profit.ro (2014-2023), compania a înregistrat creșteri ale vânzărilor, cea mai mare fiind consemnată în 2023, de circa 16% față de anul anterior.

„Acest deceniu însă nu a fost unul fără provocări – vorbim de o perioadă marcată de incertitudine și neprevăzut, cu evenimente precum pandemia, apoi de conflictul din Ucraina și consecințele sale, evoluțiile demografice marcate de emigrație și natalitate etc.. Toate acestea au influențat comportamentul de consum, au venit cu multe necunoscute și o presiune macroeconomică semnificativă, tradusă, la rândul ei, în politici publice mai impredictibile și dificil de absorbit în ciclurile de business clasice”, spune Robert Uzună.
Cumulat, Ursus Breweries a avut în ultimii 10 ani vânzări totale de 19,3 miliarde de lei.
„În ceea ce privește sfera atât de importantă a sustenabilității, pentru a măsura impactul acțiunilor noastre asupra comunității, chiar în urmă cu 10 ani am dezvoltat primul raport de sustenabilitate realizat după standardele internaționale GRI.

După acel moment, toate rapoartele pe care le-am realizat au respectat acest standard global, de cele mai multe ori Ursus Breweries situându-se într-o postură de pionierat asumat cu curaj. În acest timp a luat naștere și strategia noastră de sustenabilitate, cu obiective clare și ambițioase pe termen lung”, precizează Robert Uzună, menționând totodată și Sistemul Garanție – Returnare, un proiect în care Ursus a fost implicat încă de la început.
„Împreună cu ceilalți producători și celelalte părți implicate, am depus eforturi semnificative pentru implementarea acestui sistem și pentru a susține dezvoltarea economiei circulare la noi în țară”, completează acesta.
În 2017, Ursus Breweries a devenit parte din grupul Asahi Europe & International, schimbare care „a venit și cu noi bugete de investiții în business-ul din România”.
„De exemplu, anul trecut am finalizat o investiție de 50 de milioane de euro la fabrica de la Brașov, demarată în 2020”, precizează Robert Uzună.

Ursus Breweries deține trei fabrici de bere în România, în Brașov, Buzău și Timișoara și o linie de producție de capacitate mică în Cluj.
„Așadar, uitându-mă la evoluția din ultimii 10 ani, observ că am adăugat treptat câte o nouă componentă în fiecare dintre zonele strategice pe care ne-am concentrat, astfel încât să le oferim consumatorilor și angajaților noștri experiențe din ce în ce mai bune, să ne consolidăm poziția de lider al pieței de bere din România și să jucăm în continuare un rol important în economia locală”, afirmă el.
Creșteri semnificative au existat și în ceea ce privește profitabilitatea businessului. Dacă în 2014 Ursus Breweries avea pierderi de aproape 900.000 de lei, în 2023 profitul net al companiei s-a situat la 194 de milioane de lei.
Cel mai mare profit net înregistrat de Ursus a fost însă în 2021, de aproape 262 de milioane de lei.

Pentru următorii 10 ani, Robert Uzună afirmă că Ursus își va păstra direcția strategică de dezvoltare, „cu focus pe sustenabilitate, pe oameni și pe dezvoltarea și diversificarea portofoliului de produse”.
„Vedem o tendință de premiumizare, dar și deschidere pentru a integra în obiceiurile de consum produse fără alcool, iar unul dintre obiectivele noastre, aliniat și cu misiunea de a promova un consum responsabil de alcool, este să creștem procentul de produse fără alcool din portofoliu.

Avem încredere că o strategie puternic ancorată în nevoile consumatorilor ne va ajuta să ne menținem poziția în piață, oferindu-ne și responsabilitatea de a oferi un model de bune practici. Privim cu încredere spre viitor, fără a uita însă că evoluția acestei industrii, care are un rol important în economie, depinde și de predictibilitate și de un cadru legislativ stabil”, mai spune acesta.
Numărul angajaților companiei nu a crescut semnificativ în ultimul deceniu. Dacă în 2014 Ursus avea în medie 1.490 de angajați, în 2023 numărul acestora se situa la 1.560.