După ce a finalizat bugetul pe 2025, ministrul Finanțelor spune cum vede taxele în următorii 10 ani

După ce a finalizat bugetul pe 2025, ministrul Finanțelor spune cum vede taxele în următorii 10 ani

Inquam Photos / Octav Ganea

scris astăzi, 01:10

Taxele în următorii 10 ani vor fi reașezate pe o altă filosofie, pe termen lung urmând să fie prioritare reducerea impozitării muncii și închiderea GAP-ului de TVA, spune într-o discuție cu Profit.ro ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.

În 2025, Profit.ro împlinește 10 ani de la lansare.

Urmărește-ne și pe Google News

"Văd taxele reașezate pe o altă filosofie. Pe termen lung, văd reducerea impozitării muncii și închiderea GAP-ului de TVA", spune ministrul.

FOTO Metro România și-a dublat afacerile în ultimii 10 ani: Am înregistrat o creștere constantă datorită strategiei de business, care s-a concentrat pe investiții. Atât sectorul, cât și compania vor fi profund transformate de adoptarea AI CITEȘTE ȘI FOTO Metro România și-a dublat afacerile în ultimii 10 ani: Am înregistrat o creștere constantă datorită strategiei de business, care s-a concentrat pe investiții. Atât sectorul, cât și compania vor fi profund transformate de adoptarea AI

Finanțele arată că, din analiza instituției, aproximativ 30% din decalajul fiscal la TVA (GAP-ul de TVA) este indus de insolvențe.

Potrivit Ministerului Finanțelor, principalele surse de formare a GAP-ului de TVA (decalajul de TVA) sunt insolvențele și fraudele, surse care sunt adesea intercorelate. Din analiza internă a Ministerului Finanțelor a reieșit că aproximativ 30% din decalajul fiscal TVA este indus de insolvențe.

În consecință, va fi modificată legislația privind insolvența pentru a asigura un control mai mare asupra situațiilor companiilor care se declară în insolvență.

Ministrul tocmai a prezentat proiectul de buget pe 2025, aprobat deja de Guvern și transmis Parlamentului.

Actualizarea legislației specifice insolvenței având ca obiectiv reducerea GAP-ului de TVA, este prevăzută în planul fiscal ca măsură pentru creșterea veniturilor statului în următorii ani. Astfel, va fi creat cadrul legal de atragere a răspunderii pentru administratorii legali care prin modul de administrare introduc în mod voit în insolvență IMM-urile care datorează impozite și taxe și apoi în faliment IMM-urile care au raportul dintre datorii față de buget și activul total mai mari de 50%.

Bugetul pe 2025 este construit cu un deficit de 7,04% din PIB în termeni cash, 134,6 miliarde lei, pe venituri care se ridică la 667,5 miliarde lei și cheltuieli prognozate la 802,17 miliarde lei.

Creșeterea economică, cea prevăzută și în cea mai recentă prognoză a Comisiei de Prognoză este de 2,5%, iar PIB nominal este estimat la 1.912 miliarde lei. Inflația medie anuală pe care a fost calculat bugetul este de 4,4%.

Deficitul ESA, conform angajamentului din planul fiscal cu Comisia Europeană este setat la 7%. Salariul mediu lunar este estimat la 5.355 de lei, iar la nivel național vor exista 250.000 de șomeri, conform estimărilor.

Kuldeep Kaushik, Director NN Asigurări de Viață: Piața asigurărilor de viață aproape s-a dublat în ultimii 10 ani. Următorii 10 ani vor continua să o remodeleze, cel mai probabil într-un ritm mai rapid. Va fi depășit pragul de 5 miliarde lei CITEȘTE ȘI Kuldeep Kaushik, Director NN Asigurări de Viață: Piața asigurărilor de viață aproape s-a dublat în ultimii 10 ani. Următorii 10 ani vor continua să o remodeleze, cel mai probabil într-un ritm mai rapid. Va fi depășit pragul de 5 miliarde lei

Consumul privat, pe fondul diminuării creșterii veniturilor disponibile reale ale populației (ca urmare a aplicării măsurilor fiscal-bugetare prin care câștigurile salariale din sectorul bugetar și pensiile sunt menținute la nivelul anului anterior), își va încetini vizibil avansul, dinamica fiind similară cu cea a produsului intern brut (2,5%).

Exportul net își va tempera considerabil contribuția negativă la creșterea economică (-0,8 puncte procentuale), ca urmare a revenirii exportului de bunuri și servicii (creștere cu 2,3%) concomitent cu majorarea importului de bunuri și servicii cu 3,8%.

Deficitul de cont curent este prognozat la 28,3 miliarde euro în anul 2025, având o pondere în PIB de 7,4%, cu un deficit în scădere al balanței de bunuri până la 9,2% din PIB.

GRAFIC Ce s-a întâmplat cu veniturile statului de fiecare dată în ultimii 10 ani când Guvernul a umblat la regimul microîntreprinderilor CITEȘTE ȘI GRAFIC Ce s-a întâmplat cu veniturile statului de fiecare dată în ultimii 10 ani când Guvernul a umblat la regimul microîntreprinderilor

În ceea ce privește piața muncii, pentru anul 2025, a fost estimată o creștere a numărului de salariați cu peste 63.000 persoane, ajungând la un efectiv de 5,475 milioane salariați și o rată a șomajului înregistrat de 3,1%.

Salariile nominale, atât în sistemul public, cât și în cel privat vor înregistra decelerări importante, de la creșterea de două cifre din 2024 (14,4%), la o singură cifră în 2025 (6,1%).

viewscnt
Afla mai multe despre
barna
taxe
buget