ULTIMA ORĂ Hidroelectrica a dat în judecată Fiscul pentru supraimpozitare retroactivă

ULTIMA ORĂ Hidroelectrica a dat în judecată Fiscul pentru supraimpozitare retroactivă
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 1 mai 2024

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România și unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetele statului, a dat în judecată Fiscul, contestând o decizie de impunere de anul trecut, prin care ANAF a stabilit în sarcina societății o sumă suplimentară de plată în valoare de peste 62 milioane lei la suprataxa datorată de producătorii din sector, plus accesorii de 1,56 milioane lei, relevă datele analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Hidroelectrica a plătit integral sumele cerute, după care a contestat administrativ actele de impunere. Întrucât contestațiile i-au fost respinse, s-a adresat justiției.

Comisia Europeană deschide o anchetă împotriva Facebook și Instagram CITEȘTE ȘI Comisia Europeană deschide o anchetă împotriva Facebook și Instagram

Societatea a argumentat, prin cererea de chemare în judecată, că modificările succesive ale actelor normative cu privire la metodologia de calcul a taxei pentru producătorii de energie electrică nu pot avea aplicabilitate decât pentru viitor, începând cu data publicării modificării actelor normative și nu retroactiv, așa cum au considerat autoritățile fiscale.

Potrivit legislației privind supraimpozitarea din energie, cota de impunere a fost de 80% din diferența dintre prețul mediu net lunar de vânzare și pragul de 450 lei/MWh în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 august 2022, respectiv de 100% începând cu 1 septembrie 2022.

Banca Națională a Ucrainei pregătește cea mai importantă liberalizare a mișcărilor de capital CITEȘTE ȘI Banca Națională a Ucrainei pregătește cea mai importantă liberalizare a mișcărilor de capital

Hidroelectrica a calculat pentru 2022 o suprataxă totală de 671,7 milioane lei, din care peste 557 milioane lei pentru producția din hidrocentrale și 114,6 milioane lei pentru cea a parcului eolian Crucea.

Printr-o lege publicată pe 16 decembrie 2022, a fost modificat modul de calcul al prețului mediu net lunar de vânzare, prin limitarea veniturilor luate în calcul pentru supraimpozitare doar la cele din energia electrică produsă și vândută sau transferată între segmente, precum și prin limitarea cheltuielilor doar la cele din echilibrare, plafonate la 5%.

Huawei - creștere spectaculoasă de profit. \ CITEȘTE ȘI Huawei - creștere spectaculoasă de profit. "Un concurent redutabil."

Problema este că textul legii menționează că prevederile acesteia sunt aplicabile începând cu 1 septembrie 2022, de unde litigiul cu Fiscul. Hidroelectrica a aplicat-o de la data publicării, 16 decembrie 2022, în timp ce ANAF a considerat că societatea ar fi trebuit să facă calculele retroactiv, începând din septembrie 2022, abordare pe care Hidroelectrica o consideră neconstituțională.

Conducerea apreciază că litigiul va fi soluționat în favoarea grupului și, în consecință, nu este probabilă o ieșire de resurse″, se menționează într- document, în care se estimează că bani vor fi recuperați de la Fisc într-o perioadă mai mare de un an.

VIDEO Guvernul a început să scoată păcănelele din unele localități. Cine refuză, adio licență CITEȘTE ȘI VIDEO Guvernul a început să scoată păcănelele din unele localități. Cine refuză, adio licență

Și alți jucători din energie consideră că legislația supraimpozitării contravine legii fundamentale, sub alte aspecte, după cum a relatat Profit.ro.

Pe 28 iunie 2024, Hidroelectrica va plăti dividende brute în valoare totală de 6,29 miliarde lei, din care 5,04 miliarde lei către acționarul majoritar Ministerul Energiei, care deține peste 80% din capitalul companiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica supraimpozitare
hidroelectrica anaf
hidroelectrica profit
hidroelectrica dividende