Rompetrol Rafinare, operatorul rafinăriilor Petromidia și Vega, controlat de KazMunayGas, gigantul petrolier de stat al Kazahstanului, a atacat în instanță contribuția de solidaritate de 60% pe ″profiturile excesive″ ale companiilor din industriile de țiței, gaze, cărbune și rafinare, impusă în România prin ordonanță de urgență la finalul lui 2022, în baza unui Regulament UE din toamna aceluiași an.
Compania a contestat suprataxa mai întâi prin plângeri administrative, respinse de Fisc și Ministerul Finanțelor, după care a depus acțiune în anulare în justiție, în contencios administrativ, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
CITEȘTE ȘI FOTO Curtea de apel Cluj a anulat avizul de mediu pentru proiectul aurifer de la Rovina, al doilea ca mărime din Europa, unde sunt canadienii de la Euro SunCei de la Rompetrol anunțaseră public că se gândesc să intenteze un proces împotriva contribuției de solidaritate încă de după trimestrul III al anului trecut.
Rompetrol Rafinare a plătit contribuție de solidaritate de 577,6 milioane lei pentru anul 2022 și de 142,9 milioane lei pentru 2023, potrivit rapoartelor companiei. Impunerea este nedeductibilă la calculul impozitului pe profit sau al pierderii fiscale.
Grupul Rompetrol a revenit pe pierdere anul trecut, cu un minus de 270 milioane dolari, după profitul net de 90,3 milioane dolari din 2022, iar pentru 2024 și-a bugetat pierderi de aproape 40 milioane dolari.
Potrivit Rompetrol, pe fondul ultimelor prognoze pe termen lung, aferente factorilor macroeconomici (marjele de rafinare europene în scădere, dinamica în scădere a cererii pentru produsele rafinate, costul mediu ponderat al capitalului în creștere) și considerând cele mai noi prevederi legale în materie de fiscalitate (taxă de solidaritate, taxă pe cifra de afaceri), raportul de final de an 2023 de reevaluare a activelor deținute și operate de companie, coordonat și auditat de companii de profil din Big Four, a relevat o devalorizare a activelor operaționale cu o valoare de 223 de milioane de dolari, aproximativ 82% din rezultatul net negativ al anului 2023.
CITEȘTE ȘI Noi reguli avizate pentru autorizarea de către primării a restaurantelor. Primarii nu vor mai verifica autorizații de incendiu sau de mediu. Documentele prevăzuteRegulamentul UE în baza căruia au fost impuse contribuții de solidaritate în mai multe țări europene a fost atacat la Curtea de Justiție a UE de către mai multe companii, după cum a relatat Profit.ro. Printre reclamanți se numără și subsidiare din Olanda și Germania ale americanilor de la ExxonMobil.
În România, contribuția de solidaritate a fost subiect de scandal politic, după ce prima variantă a legislației naționale ″rata″ cea mai importantă companie petrolieră locală, OMV Petrom.