Trump vrea să impună tarife pentru bunuri din China în valoare de 60 de miliarde de dolari

Trump vrea să impună tarife pentru bunuri din China în valoare de 60 de miliarde de dolari
scris 14 mar 2018

Președintele american Donald Trump vrea să aplice tarife pentru bunuri importate din China în valoare de 60 de miliarde de dolari, având ca țintă sectoarele tehnologiei și telecomunicațiilor, au declarat două persoane care au discutat problema cu membrii administrației prezidențiale, transmite Reuters.

O a treia sursă a spus că tarifele, asociate cu o investigație referitoare la drepturile de proprietate intelectuală declanșată în august anul trecut, în  baza unei legi a comerțului care datează din 1974, ar putea fi anunțate foarte curând, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

În timp ce tarifele ar putea fi  aplicate în principal tehnologiei informației, electronicelor de consum și telecomunicațiilor, spectrul lor ar putea fi mult mai larg, iar lista ar putea include 100 de produse, a spus cea de-a treia sursă.

Reprezentanții Casei Albe au refuzat să comenteze amploarea și momentul în care va fi aplicată măsura.

EXCLUSIV Noile reglementări privind parteneriatul public-privat au fost adoptate deși mediul de afaceri reclamă că sunt inaplicabile și anulează șansele realizării oricărui proiect PPP CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Noile reglementări privind parteneriatul public-privat au fost adoptate deși mediul de afaceri reclamă că sunt inaplicabile și anulează șansele realizării oricărui proiect PPP

La Beijing, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din China, Lu Kang, a spus că relațiile sino-americane nu trebuie să fie un joc cu sumă zero și că cele două țări trebuie să folosească mijloace constructive pentru administrarea tensiunilor.

”Am spus de multe ori că China se opune cu hotărâre oricăror măsuri comerciale protecționiste, unilaterale. Dacă Statele Unite iau măsuri care lezează interesele Chinei, China va lua măsuri pentru a-și proteja cu fermitate drepturile legitime”, a declarat Lu.

Trump țintește companiile chineze de înaltă tehnologie pentru a penaliza China pentru politicile de investiții care obligă companiile americane să cedeze secretele tehnologice în schimbul dreptului de a desfășura activități în această țară, precum și pentru alte practici pe care Washingtonul le consideră incorecte.

Administrația Trump mai analizează impunerea unor restricții pentru investiții companiilor chineze, pe lângă restricțiile suplimentare legate de securitatea națională, dar detaliile acestora nu sunt cunoscute deocamdată.

Un purtător de cuvânt al Trezoreriei americane nu a răspuns imediat solicitărilor pentru comentarii.

China are un surplus comercial de 375 de miliarde de dolari în relațiile cu Statele Unite, iar în timpul vizitei la Washington a principalului consilier economic al președintelui Xi Jinping, care a avut loc recent, administrația americană l-a presat să propună o soluție pentru reducerea acestui dezechilibru.

Trump a venit la Casa Albă cu promisiunea de a proteja muncitorii americani de importuri, iar prima sa acțiune ca președinte a fost să retragă Statele Unite din Parteneriatul comercial Trans-Pacific.

Administrația americană este în mijlocul negocierilor pentru modificarea Acordului Nord-American de Liber Schimb (NAFTA), iar săptămâna trecută a anunțat tarife de 25% pentru importurile de oțel și de 10% pentru importurile de aluminiu.

În timp ce tarifele pentru oțel și aluminiu sunt văzute ca relativ insignifiante în privința importurilor și exporturilor în relațiile cu China, decizia de a ținti direct China riscă o reacție directă și fermă din partea Beijingului.

viewscnt
Afla mai multe despre
donald trump
china
tarife