STUDIU Piața neagră a țigărilor a depășit 610 milioane de euro în 2017

STUDIU Piața neagră a țigărilor a depășit 610 milioane de euro în 2017
scris 14 mar 2018

Peste 4,3 miliarde de țigarete au fost vândute în 2017 pe piața neagră din România, iar statul român nu a încasat nicio taxă pentru circa 16% din țigaretele consumate anul trecut, ceea ce înseamnă că 2,8 miliarde de lei (613 milioane de euro) au ajuns la rețelele de contrabandă, potrivit unui studiu efectuat de Novel Research și finanțat de companii din industria tutunului.

Eforturile autorităților în lupta cu traficul ilicit de țigarete s-au concretizat în capturi totale de aproximativ 150 de milioane de țigarete de contrabandă care au fost împiedicate să ajungă pe piața neagră, potrivit studiului.

Urmărește-ne și pe Google News

”Dacă în prima jumătate a anului nivelul contrabandei începuse să scadă, datorită operațiunilor SCUT ale Direcției Generale a Vămilor, imediat ce acestea au încetat piața a fost din nou inundată cu țigări de contrabandă. De pierdut pierd toți actorii onești din piață: producătorii vând mai puțin, statul încasează mai puțin, consumatorii au acces la produse nesupuse vreunui standard de calitate. Singurii care câștigă sunt membrii rețelelor de criminalitate organizată”, a declarat Ileana Dumitru, director juridic și relații publice în cadrul British American Tobacco Europa Centrală și de Sud, scrie News.ro.

Noua ”taxă pe stâlp” pregătită de autorități: Turnurile turbinelor eoliene - incluse în categoria clădirilor pentru a putea fi impozitate CITEȘTE ȘI Noua ”taxă pe stâlp” pregătită de autorități: Turnurile turbinelor eoliene - incluse în categoria clădirilor pentru a putea fi impozitate

România este cea mai afectată țară din Europa Centrală și de Est de fenomenul contrabandei, și una dintre cele mai afectate țări din Uniunea Europeană (UE), potrivit studiului.

”Nivelul pieței negre din România este mult peste media europeană de 9%, iar regiunea cea mai afectată de contrabanda cu țigări rămâne în continuare Nord-Estul țării. Aici se află granițele cu Ucraina și Republica Moldova, principalele țări de origine pentru țigările de contrabandă ce ajung sa fie consumate în România”, se arată în studiu.

România are în total 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la șase ori mai mic decât în România. În ultimii opt ani (2010-2017) statul român a pierdut circa 5,4 miliarde de euro din cauza contrabandei, potrivit studiului.

”Fiecare container de țigări ilegale înseamnă un milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane și chiar activități teroriste”, se arată în studiu.

Cei mai importanți jucători din industria tutunului, activi în România, sunt British American Tobacco (BAT), JTI, Philip Morris International și Imperial Tobacco.

viewscnt
Afla mai multe despre
piata neagra
tigari