Senatorii au adoptat ordonanța cu modificări aduse programului de muncă flexibilă (Kurzarbeit), printre care și plafonul ridicat la 80% pentru reducerea duratei de muncă, dar fără propunerea ca reducerea să fie aplicată de angajator doar în urma acordului salariaților. După cum a relatat însă anterior Profit.ro, modificarea avea șanse slabe să fie adoptată de actuala majoritate parlamentară.
De ce este important: Conform programului de muncă flexibilă, în cazul reducerii temporare a activităţii determinate de instituirea stării de urgenţă/alertă/asediu, angajatorii aflați în situații excepționale pot reduce cu cel mult 80% durata de muncă prevăzută în contractul individual cu normă întreagă al angajaților, pe o perioadă de cel puțin 5 zile, iar Guvernul subvenționează 75% din diferența dintre salariul normal și cel pentru program de muncă redus.
De asemenea interesant: Programul de lucru Kurzarbeit, adică ”muncă redusă”, este un model economic lansat în Germania în urmă cu 110 ani și a fost utilizat în timpul celor două războaie mondiale, dar a devenit exterm de utilizat în timpul crizei financiare mondiale care a început în 2008. Conform programului, angajatul lucrează pe o anumită perioadă mai puțin sau chiar deloc, primește proporțional salariul care ar trebui scutit de taxe, dar statul preia parțial diferența până la salariul întreg.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ordonanța prin care Guvernul Orban a decis prelungirea aplicării programului până la 30 iunie 2021 a ajuns în dezbaterea comisiilor de specialitate ale Senatului, care au avut termen până la finele lunii decembrie să avizeze, respectiv să întocmească raportul pentru legea de adoptare a ordonaței.
Aproape toate comisiile au respectat termenul și au transmis avizele până la finele anului trecut, fără a propune amendarea ordonanței. Inclusiv comisia de muncă a întocmit un raport favorabil de adoptare, fără a introduce vreo modificare a prevederilor ordonanței.
În schimb, la începutul acestui an, comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități s-a reunit pentru avizarea ordonanței și a propus, la inițiativa senatorului PSD Titus Corlățean, amendarea acesteia prin obligarea angajatorului de a obține acordul angajaților înainte de a reduce durata de lucru.
CITEȘTE ȘI Guvernul schimbă deja schema de compensare a industriei HoReCa: Noi condiții și costuri pentru firme, verificate de ANAF, în schimb termene de plată prelungite cu lunile pentru autoritățiComisia pentru drepturile omului, care este prezidată de PSD și în care este membru chiar premierul și senatorul Florin Cîțu, a adoptat amendamentul, prin votul majorității membrilor.
Conform regulamentului Senatului, pentru a putea fi votat în plen, amendamentul ar fi trebuit preluat în raportul întocmit de comisia de muncă, fapt care nu s-a întâmplat, avizul comisiei pentru drepturile omului fiind întocmit cu întârziere.
Luni, la prima ședință de plen a Senatului, nu a existat vreo propunere de retrimitere a proiectului la comisii, astfel că a fost supus votului raportul favorabil fără modificări și fără avizul comisiilor care nu au respectat termenul stabilit de avizare.
Ordonanța a trecut astfel de Senat fără amendamente și va fi transmisă deputaților fără modificarea propusă de senatorul PSD.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Schemele de ajutor de stat și de minimis pentru spectacole, festivaluri, librării și edituri. Granturile și modul de acordare”Munca flexibilă este o măsură care cred că se va permanentiza în România”, a spus premierul.