România va primi în iulie derogare de la CE pentru aplicarea eFactură obligatoriu între firme, dar sistemul IT necesar nu a fost achiziționat încă

România va primi în iulie derogare de la CE pentru aplicarea eFactură obligatoriu între firme, dar sistemul IT necesar nu a fost achiziționat încă
scris 28 iun 2023

Comisia Europeană (CE) a pregătit proiectul de decizie prin care va acorda României derogarea necesară să extindă aplicarea eFactură, mecanism de emitere electronică a facturilor prin sistemul administrat de ANAF/CNIF, la toate facturile emise în relația dintre firme (business to business - B2B). Potrivit informațiilor Profit.ro, Ministerul Finanțelor se așteaptă ca decizia de acordare a derogării să fie adoptată în iulie.

Singura problemă rămâne capacitatea autorităților de a gestiona noul volum de raportări, în contextul în care, așa cum a relatat Profit.ro, achiziția platformei pentru eFactură este abia într-o fază preliminară, iar Centrul Național pentru Informații Financiare (CNIF) administrează acum un sistem informatic atât de încărcat, încât cu mare dificultate face față operațiunilor zilnice.

Urmărește-ne și pe Google News

Extinderea eFactură reprezintă o prioritate pentru autorități, întrucât este văzută ca o măsură cu impact major în combaterea evaziunii, însă statul ar trebui să țină cont de propria capacitate de a opera în condiții optime un astfel de sistem. În caz contrar, impactul asupra mediului de afaceri ar putea fi puternic negativ. Sistemul informatic al CNIF ar trebui să proceseze milioane de facturi pe zi.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prioritățile Ministerului Finanțelor, anunțate de noul ministru, Marcel Boloș CITEȘTE ȘI Prioritățile Ministerului Finanțelor, anunțate de noul ministru, Marcel Boloș

Sistemul eFactură, de emitere a facturilor prin intermediul serverelor ANAF, este în prezent obligatoriu în relația cu instituții ale statului, iar între companii private doar pentru bunuri considerate a avea risc fiscal riedicat. De la începutul anului următor, emiterea facturilor prin serverele ANAF ar urma să devină obligatorie pentru toate tranzacțiile B2B.

"Derogarea pentru Romania va fi valabilă, de principiu, între 2024 și 2026 , iar măsura nu se va aplica persoanelor impozabile nestabilite pe teritoriul României , cu posibilitatea prelungirii în baza unei noi solicitări argumentate din partea României. În concluzie, contribuabilii trebuie să se pregătească pentru implementarea sistemului eFactură începând din 1 ianuarie 2024, aprobarea propunerii comisiei de către Consiliul UE fiind în acest moment doar o formalitate. Firmele vor trebui să își implementeze procesul de facturare electronică, să adapteze și să implementeze noi aplicații informatice pentru prelucrarea acestora și pentru transmiterea și recepția pe formatul impus de ANAF. În acest sens, este nevoie să identifice în cel mai scurt timp posibil soluțiile informatice cele mai potrivite pentru modelul lor de afaceri. Nu vreau sa-mi imaginez ce se va intampla ce se va intampla cu serverele ANAF cand se vor emite cateva milioane de facturi pe zi prin e-Factura, sistemul fiind obligatoriu pentru toata lumea", a declarat consultantul fiscal Cornel Grama.

Într-o reacție transmisă Profit.ro de către Ministerul Finanțelor la articolul din luna mai, instituția preciza că aplicațiile necesare pentru funcționarea eFactură în prezent au fost dezvoltate cu forțe proprii la nivelul CNIF. Dezvoltări ulterioare vor fi implementate pe măsură ce cerințele legislative o vor impune (de ex. B2B obligatoriu), a precizat Ministerul Finanțelor.

ANAF a închis un proiect pentru eTransport, în care a atras fonduri europene de 5,5 milioane lei CITEȘTE ȘI ANAF a închis un proiect pentru eTransport, în care a atras fonduri europene de 5,5 milioane lei

În ce privește, însă, capacitatea hardware, aceasta este deficitară chiar și pentru activitățile pe care ANAF le are în prezent.

CNIF administrează sistemul informatic al Ministerului Finanțelor și instituțiilor subordonate, inclusiv ANAF. Centrul a fost planificat de fostul ministru al Finanțelor Eugen Teodorovici cu scopul de a strânge resursele IT la un loc și de a asigura eficiență și servicii de calitate instituțiilor subordonate MF, însă resursele alocate în timp CNIF au fost insuficiente, inclusiv în ce privește salarizarea personalului. Astfel, salariile pe care le poate oferi Centrul, de nivelul funcționarilor publici, sunt cu mult sub cele disponibile în sectorul privat, astfel că atragerea de personal este și în prezent destul de dificilă.

viewscnt
Afla mai multe despre
efactura
facturare electronica
anaf
comisia europeana
efactura b2b
ministerul finantelor