Mecanismul taxării inverse va fi aplicat, cu titlul de proiect-pilot, în Cehia, în contextul în care aceasta și-a exprimat de mulți ani interesul de a utiliza această măsură simplificată, iar statele membre, inclusiv România, vor putea să solicite Consiliului UE aprobarea aplicării mecanismului în funcție de rezultatele acestui proiect și în cazul în care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, transmite PwC România.
Mesajul confirmă informațiile transmise săptămâna trecută de Profit.ro conform cărora România, țara cu cel mai mare procentaj de TVA necolectată din UE, nu va putea folosi acest instrument foarte eficient de combatere a fraudei, deoarece nu îndeplinește unul dintre criterii, și anume frauda de tip carusel, care ar trebui să aibă o pondere mai ridicată de 25% din TVA necolectată.
Neîncasarea TVA a generat o pierdere de 6,13 miliarde euro în anul 2016 pentru bugetul României, conform celui mai recent studiu asupra colectării taxei pe valoare adăugată (TVA), lansat de Comisia Europeană, scrie news.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Recent, ECOFIN a decis că statele membre vor putea aplica, până la 30 iunie 2022, în condiții tehnice foarte stricte, mecanismul de taxare inversă generalizată pentru operațiunile locale, care vizează transferarea răspunderii pentru plata TVA din sarcina furnizorului sau a prestatorului către client.
CITEȘTE ȘI Grupul american Ford și-a anunțat angajații că va desființa locuri de muncă în cadrul unui proces de restructurare. Angajații de la Craiova ar putea fi, însă, în siguranță”Statele vor putea utiliza taxarea inversă doar pentru livrările de bunuri și prestările de servicii interne care depășesc pragul de 17.500 euro pe tranzacție. În statele membre care vor dori să aplice această măsură, 25% din deficitul de TVA trebuie să se datoreze fraudei de tip carusel”, se arată în comunicat.
Totodată, ECOFIN a mai stabilit că statele membre vor trebui să pună la punct obligații adecvate și eficace în materie de raportare electronică pentru toate persoanele impozabile, în special pentru cele cărora ar trebui să li se aplice mecanismul. Ca să poată folosi taxarea inversă, statele trebuie să îndeplinească anumite criterii de eligibilitate, iar cererea să fie autorizată de către Consiliu.
”Mecanismul urmează să fie aplicat, cu titlul de proiect-pilot, în Cehia, în contextul în care aceasta și-a exprimat de mulți ani interesul de a utiliza această măsură simplificată. În funcție de rezultatele proiectului-pilot, statele membre, inclusiv România, vor putea să solicite Consiliului aprobarea aplicării mecanismului, în cazul în care îndeplinesc criteriile de eligibilitate”, se arată în comunicat.
De asemenea, ECOFIN a convenit asupra unor soluții rapide în materie de TVA, destinate să modifice regulile UE, pentru a oferi soluții unor chestiuni punctuale, premergătoare tranziției la sistemul de TVA definitiv.
”Astfel, companiile, în anumite condiții, nu vor mai avea costuri cu înregistrarea în scopuri de TVA în cazul operațiunilor privind stocurile la dispoziția clientului, odată cu simplificarea măsurilor agreate de miniștrii de finanțe din ECOFIN. Totodată, ca să își poată scuti de TVA livrările intracomunitare de bunuri, firmele vor trebui să dețină în mod obligatoriu codul de TVA al clientului, în vreme ce documentele necesare dovedirii transportului bunurilor în vederea scutirii de TVA au fost armonizate. ECOFIN a mai convenit și asupra unor măsuri de simplificare armonizate în cazul livrărilor de bunuri succesive”, se arată în comunicat.