Popririle bancare pe sume mici vor deveni istorie - Finanțele vor crește plafonul sub care nu sunt puse popriri. Noile valori

Popririle bancare pe sume mici vor deveni istorie - Finanțele vor crește plafonul sub care nu sunt puse popriri. Noile valori
scris 15 mai 2019

ANAF nu va mai pune poprire pe conturile bancare ale persoanelor fizice pentru datorii către stat mai mici de un anumit cuantum, aceeași facilitate urmând să fie introdusă și pentru firme, conform surselor Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Astfel, ANAF nu va mai pune poprire pe conturile bancare ale persoanelor fizice pentru datorii către stat mai mici de 1.500 de lei, în cazul firmelor mici totalul datoriilor către stat sub care nu va mai fi instituită poprire bancară ar urma să urce la 10.000 de lei, iar în cel al companiilor mari și mijlocii, la 40.000 de lei, potrivit unui proiect aflat în prezent în lucru la Ministerul Finanțelor.

Urmărește-ne și pe Google News
Openville Timișoara devine Iulius Town CITEȘTE ȘI Openville Timișoara devine Iulius Town

Un ordin de președinte ANAF publicat în Monitorul Oficial pe 21 martie prevede că ANAF nu mai pune poprire pentru sume mai mici de 100 de lei în cazul persoanelor fizice, 3.000 de lei în cazul companiilor mari, 1.500 de lei în cazul contribuabililor mijlocii și 500 de lei în cazul celorlalte categorii de debitori.

De ce este important: Popririle instituite de ANAF pe conturile persoanelor fizice și firmelor pentru sume mici datorate statului reprezintă o problemă gravă de mai mulți ani. Poprirea este instituită de ANAF rapid, însă ridicarea popririi este un proces greoi. În acest timp, activitatea firmelor este afectată, în multe cazuri chiar grav.

"A apărut în ianuarie un ordin de președinte ANAF care a crescut plafoanele până la care nu se transmit popriri către instituțiile bancare. Sunt pe tipuri de contribuabili, 3.000 de lei la mari contribuabili, 1.500 de lei la contribuabili mijlocii, 1.000 de lei la contribuabili mici și 100 de lei la persoane fizice. Acest ordin este în refacere, îl avem din nou pe masă, pentru că ni s-au părut prea mici aceste plafoane. Plafoanele pe care le discutăm în aceste zile sunt de 40.000 de lei la contribuabili mari și mijlocii, iar la contribuabili mici 10.000 de lei. Și la persoane fizice 1.500 de lei", spune și Doru Dudaș, șef al Direcției legislație Cod de procedură fiscală din Ministerul Finanțelor.

Poprirea conturilor bancare este o procedură a ANAF care are un impact foarte puternic asupra activității de zi cu zi a contribuabilului, a spus Dudaș.

Proiectul de ordin al președintelui ANAF a fost pus în dezbatere publică în luna ianuarie, dar a fost aprobat abia în martie, iar pe 21 martie a fost publicat în Monitorul Oficial. Documentul este disponibil aici.

Legea societăților, schimbată. ANAF - șah la SRL: va bloca transferul de părți sociale în cazul anumitor firme CITEȘTE ȘI Legea societăților, schimbată. ANAF - șah la SRL: va bloca transferul de părți sociale în cazul anumitor firme

Popriri pentru sume de 1 leu

Plafoanele la instituirea de popriri au devenit necesare după ce ANAF a ajuns în situația de a emite înștiințări de popriri pentru sume de 1 leu firmelor, în contextul în care și expedierea plicului costă mai mult.

Profit.ro a scris despre un astfel de caz în februarie. Atunci, o firmă cu datorii la stat a primit acum un plic cu înștiințare de poprire pentru suma de 1 leu, în contextul în care trimiterea unui astfel de plic costă ANAF cam 1-2 lei. În astfel de cazuri, ANAF pune în aplicare legislația existentă.

Tot pe subiectul popririlor a fost chemată, recent, în Parlament, pentru explicații, șefa ANAF, Mihaela Triculescu. 

Triculescu a fost audiată în prima parte a lunii aprilie în Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții, unde parlamentarii i-au reproșat vehement procedura instituției de a institui popriri pe conturile bancare și modul greoi în care acestea sunt ulterior ridicate. Aceasta a fost prima apariție la un eveniment public a șefei ANAF, de la numirea ei în funcție, la începutul lunii ianuarie.

viewscnt
Afla mai multe despre
popriri
banci
anaf
ministerul finantelor
doru dudas
plafon poprire
datorii