Plățile la ANAF amânate de firme au ajuns la 14,4 miliarde de lei, cel mai mult de la declanșarea crizei. După sperietura din iunie, când Guvernul a prorogat termenul de plată doar în ultima zi, firmele au reînceput să amâne plăți

Plățile la ANAF amânate de firme au ajuns la 14,4 miliarde de lei, cel mai mult de la declanșarea crizei. După sperietura din iunie, când Guvernul a prorogat termenul de plată doar în ultima zi, firmele au reînceput să amâne plăți
scris 30 sep 2020

Totalul obligațiilor fiscale amânate la plată de către firme, fără dobânzi și penalități, în baza facilităților acordate de Guvern în luna martie, a urcat la 14,4 miliarde de lei, potrivit celor mai recente date disponibile. Începând din martie, soldul sumelor declarate la ANAF dar neachitate a scăzut într-o singură lună, în iunie, când Guvernul a decis chiar pe data de 25 iunie, când facilitatea fiscală expira, să o extindă. Unele firme au decis să nu își asume riscuri și să nu aștepte până în ultima zi, astfel că au plătit, iar soldul amânărilor a coborât cu 1,5 miliarde lei, de la 11,7 miliarde lei în luna mai, la 10,2 miliarde lei. Cel mai recent mesaj al Ministerului Finanțelor este că derulează simulări legat de termenul de 25 octombrie.

Facilitatea introdusă în martie, foarte bună într-o primă etapă, având în vedere șocul economic cauzat de restricțiile impuse de autorități pentru limitarea epidemiei de coronavirus, nu face distincție între firmele cu probleme financiare, mai vechi sau cauzate de criza actuală, și cele care pot plăti obligațiile fiscale.

Urmărește-ne și pe Google News

În iulie, soldul amânărilor la plată a urcat cu 2,3 miliarde lei, iar în august s-au mai adăugat 1,9 miliarde lei.

Guvernul a decis în martie, în contextul crizei economice cauzate de combaterea epidemiei de coronavirus, ca firmele să poată amâna plata obligațiilor fiscale scadenteîncepând cu data de 21 martie 2020 fără riscul de executări/popriri din partea ANAF și fără să acumuleze dobânzi și penalități. Termenul inițial a fost 25 iunie, dar a fost extins de Guvern până la 25 octombrie.

PIB pentru 2020 este estimat la 1.058 miliarde de lei, iar deficitul bugetar la 91 miliarde lei, reprezentând 8,6% din PIB.

Amânările la plată permise firmelor au ajuns deja să reprezinte 1,36% din PIB și, în ritmul actual, dacă facilitatea este extinsă până la final de an, ar putea reprezenta chiar 2% din PIB, cu impact semnificativ la bugetul statului.

Ministrul Finanțelor: Nu creștem taxele și nu reducem veniturile în această perioadă de criză CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor: Nu creștem taxele și nu reducem veniturile în această perioadă de criză

Deficitul bugetar s-a situat după primele opt luni (ianuarie-august) la 54,77 miliarde lei (5,18% din PIB), față de 21,92 miliarde lei (2,07% din PIB) în perioada similară a anului trecut. Începând din martie, Guvernul a înregistrat deficite ridicate, martie - 10 miliarde de lei, aprilie - 8,8 miliarde de lei, mai - 12 miliarde de lei, iunie - 6,33 miliarde lei, iulie - 4,5 miliarde lei și august 5,1 miliarde lei, în contextul în care impactul economic al epidemiei a afectat puternic veniturile bugetului, iar cheltuielile au crescut.

În proiectul de rectificare prtezentat și adoptat de Guvern în august, ANAF estima că ar putea recupera până la final de an circa 70% din sumele amânate la plată la acel moment.

Despre modul în care ANAF va urmări recuperarea, inclusiv prin atragerea răspunderii solidare a persoanelor care sunt răspunzătoare pentru neplată, puteți citi aici.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat, în luna septembrie, că Finanțele derulează simulări referitoare la data de 25 octombrie, la care expiră posibilitatea firmelor de a amâna fără dobânzi și penalități obligațiile fiscale din starea de urgență/starea de alertă, însă fără ca o decizie să fi fost luată. Potrivit informațiilor Profit.ro, analiza Finanțelor înclina spre menținerea termenului de 25 octombrie, dar cu o abordare mai "prietenoasă" din partea ANAF, care ar trebui să sprijine firmele să se conformeze, de exemplu prin restructurarea și eșalonarea obligațiilor fiscale, și să nu treacă imediat la executarea acestora.

Extinderea termenului până la data de 25 decembrie, prima zi de Crăciun, ceea ce ar însemna în fapt 28 decembrie (prima zi lucrătoare după data de 25 decembrie), nu este considerată fezabilă, întrucât ar împinge termenul de plată prea aproape de finalul anului, iar firmele nu ar avea timp să achite sau să solicite eșalonarea/restructurarea datoriei. De asemenea, amânarea cu o lună, până la 25 noiembrie, nu este agreată, întrucât autoritățile consideră că o amânare de o lună nu ar reprezenta mare lucru.

Situația obligațiilor fiscale amânate la plată în baza facilității fiscale introduse în martie

Luna Suma totală
amânată la plată
august 14,4
miliarde lei
iulie 12,5
miliarde lei
iunie 10,2
miliarde lei
mai 11,7
miliarde lei
aprilie 11,1
miliarde lei
martie 7,7
miliarde lei

sursă date: Ministerul Finanțelor

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
plati
facilitate fiscala
amanare
ministerul finantelor