Guvernul vrea să sprijine dezvoltarea pieței de capital prin mai multe măsuri, inclusiv prin "stimularea participării persoanelor fizice la piața de capital prin simplificarea procedurilor fiscale pentru investitorii de retail", a declarat premierul Ludovic Orban. Acesta nu a dat detalii, însă anunțul său va însemna, cel mai probabil, că persoanele care investesc pe piața de capital vor scăpa, potrivit informațiilor Profit.ro, de obligația de a depune Declarația Unică, pe care trebuie să o completeze anual și să o transmită către ANAF. Reprezentanții pieței de capital au cerut anterior Guvernului, exact în sensul acesta, să se revină la reținerea la sursă a impozitelor, care să fie realizată de broker pentru investițiile directe și de administratorul fondului pentru investițiile în fonduri deschise.
O decizie privind revenirea la reținere la sursă nu a fost luată încă, din informațiile Profit.ro, însă mesajul premierului arată că Guvernul este deschis și interesat de această variantă.
"Intenția noastră ca Guvern este aceea de a susține dezvoltarea pieței de capital. Sunt mai multe măsuri prin care vrem să dezvoltăm piața de capital din România: listarea de noi companii la bursă, stimularea participării persoanelor fizice la piața de capital prin simplificarea procedurilor fiscale pentru investitorii de retail. (...) De asemenea, dorim să încurajăm, inclusiv prin măsuri de stimulare, chiar de natură fiscală, companiile private să se listeze la bursă, astfel încât să aibă posibilitatea să-și diversifice sursele de finanțare", a declarat Orban.
Premierul a participat, luni, la o ceremonie organizată la Bursa de Valori București pentru a marca decizia agenției FTSE Russell de a promova piața de capital din România la statutul de Piață Emergentă Secundară.
Potrivit informațiilor Profit.ro, în discuțiile cu Guvernul, reprezentanții pieței de capital au solicitat revenirea la sistemul de reținere la sursă de către broker sau administratorul de fond.
Într-un astfel de caz, investitorii vor scăpa de bătaia de cap a depunerii Declarației Unice.
Reprezentanții pieței de capital au solicitat Guvernului următoarea măsură:
"Stimularea participării populației la piața de capital prin simplificarea procedurilor fiscale pentru investitorii de retail. Pentru a facilita procesul investițional în rândul românilor cel mai important lucru este reținerea la sursă a impozitelor, care să fie realizată de broker pentru investițiile directe și de administratorul fondului pentru investițiile în fonduri deschise. În acest fel, investitorii din piața de capital nu vor mai fi nevoiți să completeze și să depună nicio declarație anuală în acest sens, debirocratizându-se astfel procesul investițional."
Circa un milion de români care obțin venituri din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, agricultură, chirii, câștiguri de capital și alte forme de venituri depun anual Declarația Unică.
Declarația Unică este utilizată atât pentru declararea impozitului pe veniturile realizate și a contribuțiilor sociale datorate pentru anul anterior, cât și pentru estimarea obligațiilor datorate pentru anul în care este depusă. Declarația Unică trebuie depusă de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România, din: activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, cu excepția contribuabililor pentru care impozitul se reține la sursă, cedarea folosinței bunurilor, activități agricole, piscicultură și/sau silvicultură, transferul titlurilor de valoare, precum și venituri din alte surse (de exemplu: câștiguri din transferul de monedă virtuală sau venituri impozabile ca urmare a cesiunii de creanță).
De asemenea, formularul trebuie transmis ANAF și de către persoanele fizice rezidente care realizează venituri din străinătate, supuse impozitării în România (de exemplu: venituri din activități independente, venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală, venituri din cedarea folosinței bunurilor, venituri din activități agricole, piscicultură, silvicultură, venituri sub formă de dividende, venituri sub formă de dobânzi, venituri din premii, venituri din jocuri de noroc, câștiguri din transferul titlurilor de valoare etc.).