Moody's: România și Bulgaria au cea mai slabă capacitate de a compensa reducerea fondurilor UE din 2021

Moody's: România și Bulgaria au cea mai slabă capacitate de a compensa reducerea fondurilor UE din 2021
scris 25 mai 2019

România și Bulgaria sunt statele din Europa Centrală și de Est (ECE) cu cea mai redusă capacitate de a atenua efectele unei reduceri de fonduri din partea UE, tăierea finanțărilor europene pentru regiune fiind așteptată începând cu 2021, potrivit agenției de rating Moody's.

România și Bulgaria vor fi cel mai puțin vizate de tăieri de fonduri, în timp ce Ungaria, Polonia și Slovacia vor pierde cei mai mulți bani, Totuși, România și Bulgaria au o capacitate redusă de a compensa acest neajuns, comparativ cu alte state din regiune.

Urmărește-ne și pe Google News

Finanțările disponibile pentru ECE din partea Uniunii Europene vor scădea din 2021, în contextul în care ieșirea Marii Britanii din UE reduce fondurile, iar convergența veniturilor și implementarea unor criterii adiționale de distribuire a banilor reduce sumele disponibile, potrivit agenției. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ULTIMA ORĂ Theresa May își anunță demisia CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Theresa May își anunță demisia

"Volumele finanțărilor în condițiile Cadrului financiar multianual 2021-27 sunt așteptate să scadă dacă statele membre nu stabilesc măsuri pentru a compensa scăderea fondurilor legată de Brexit. Acest lucru coincide cu declinul fondurilor disponibile pentru ECE, în special pe fondul convergenței veniturilor", spune Heiko Peters

"Ungaria, Polonia și Slovacia ar pierde cele mai mari fonduri din 2021, combinând impactul Brexit și propunerile UE din mai 2018. Ungaria, Polonia, Slovacia și Cehia ar suferi un declin semnificativ al finănțării dacă UE implementează propunerile din mai 2018, în special pe fondul convergenței economice. Bulgaria și România sunt cel mai puțin vizate de reducerile de fonduri UE, dar capacitatea lor de a compensa acest neajuns este cea mai slabă dintre statele ECE.

Propunearea de buget pentru perioada 2021-2027 condiționează finanțarea europeană de respectarea statului de drept. Practic, Uniunea va putea să suspende, să reducă sau să restricționeze accesul la finanțare în mod proporțional cu natura, gravitatea și amploarea deficiențelor care afectează statul de drept.

viewscnt
Afla mai multe despre
moody's
reducere fonduri ue
buget ue
fonduri europene
fonduri ue romania
taiare fonduri