Ministrul de Finanțe: Nu veți vedea creșteri de taxe anul viitor. România trece, alături de economia globală, prin cea mai mare criză din ultima sută de ani

Ministrul de Finanțe: Nu veți vedea creșteri de taxe anul viitor. România trece, alături de economia globală, prin cea mai mare criză din ultima sută de ani
scris 27 oct 2020

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a dat din nou asigurări marți că nu vor exista creșteri de taxe anul viitor, soluția autorităților fiind taxe mai mici și mai puține, pe care să le poată plăti toată lumea.

”PNL va prezenta o viziune asupra bugetului și de anul viitor și asupra anilor următori până în 2024, odată cu programul de guvernare. Noi vom prezenta pentru români viziunea noastră pentru dezvoltarea României, care include bineînțeles și o politică bugetară. Da, trebuie să observ faptul că socialiștii deja spun că Guvernul liberal va face bugetul pe anul viitor. Și au dreptate, vom face bugetul pe anul viitor și îl vom prezenta. Nu veți vedea creșteri de taxe anul viitor. V-am spus acest lucru din primul moment în care am preluat mandatul și vă voi spune de fiecare dată. Mai mult, avem ca exemplu anul 2020. În anul 2020, guvernul liberal este primul guvern care scoate toate taxele introduse de socialiști. Am scos supraacciza la carburant, am scos supraimpozitarea contractelor part-time, am scos TVA defalcată, am eliminat Ordonanța 114, toată plină de taxe. Toate aceste taxe au fost introduse de Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu și gașca lor prin votul pe care l-au dat când erau în guvern sau în Parlament. Am scos toate aceste taxe și am avut rezultate foarte bune la buget”, a declarat marți Florin Cîțu, potrivit News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Băncile au început să reactiveze din 25 octombrie popririle fiscale suspendate în pandemie pentru că nu a fost publicată imediat în Monitorul Oficial noua amânare a executărilor silite CITEȘTE ȘI Băncile au început să reactiveze din 25 octombrie popririle fiscale suspendate în pandemie pentru că nu a fost publicată imediat în Monitorul Oficial noua amânare a executărilor silite

Soluția autorităților: taxe mai mici și mai puține pe care să le plătească toată lumea, mai afirmă oficialul.

”România trece, alături de economia globală, prin cea mai mare criză din ultima sută de ani. Nu o spun eu, o spun toți cei care se uită azi la economiile globale. Și totuși, tot ei spun, și din ce în ce mai mulți vin și confirmă, România va trece peste această perioadă cu o situație mult mai bună decât o estimau toți analiștii, Comisia Europeană și alții. Și scenariul de bază, revenirea în V, este un scenariu care va fi confirmat și este confirmat de date”, a adăugat Cîțu.

Mai mult, el precizează că va cere Comisie de anchetă a execuției bugetare pe 2017-2019 în prima săptămână a noului Parlament și va arăta unde au ajuns banii și vor răspunde toți aceia care au deturnat fondurile.

În ceea ce privește controlul financiar efectuat la Primăria Capitalei, demarat în martie, oficialul a precizat că a primit situația contractelor privind investițiile, din care reiese că din 110 contracte încheiate, 50 sunt făcute cu companiile înființate de PMB. Un prim raport a fost deja trimis către Direcția Națională Anticorupție.

Deficitul bugetar a ajuns în primele nouă luni la 6,36% din PIB, adică 67,27 miliarde lei, față de 2,6% din PIB în perioada similară din 2019 (26,97 miliarde de lei), iar mai mult de jumătate este rezultat din măsurile de combatere a crizei cauzate de epidemia COVID-19.

”Execuția bugetului general consolidat în primele nouă luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 67,27 miliarde lei (6,36% din PIB), din care mai mult de jumătate este rezultat din măsurile de combatere a crizei cauzate de epidemia COVID-19. Sume în valoare de 37,12 miliarde lei (3,51% din PIB) au fost lăsate în mediul economic prin facilitățile fiscale, investiții și cheltuieli excepționale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19”, a anunțat Ministerul de Finanțe.

Creșterea deficitul bugetar aferent primelor nouă luni ale anului curent, comparativ cu cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, este explicată, pe partea venituri, de evoluția nefavorabilă a încasărilor bugetare în perioada martie-septembrie datorită crizei, precum și ca urmare a amânării plății unor obligații fiscale de către agenții economici pe perioada crizei (16,15 miliarde lei),  de creșterea cu 3,22 miliarde lei a restituirilor de TVA, față de nivelul aferent perioadei ianuarie-septembrie 2019, pentru susținerea lichidității în sectorul privat, precum și de bonificațiile acordate pentru plata la scadență a impozitului pe profit și a celui pe veniturile microîntreprinderilor, în valoare de 0,57 miliarde lei, precizează ministerul.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul de finanțe
florin cîțu