Inspectorii antifraudă din cadrul Agenției Națonale de Administrare Fiscală (ANAF) au descoperit, după cinci luni de verificări, o companie care a prejudiciat bugetul statului cu 35,3 milioane lei, reprezentând TVA și impozit pe profit, în cursul anului 2015, prin folosirea de documente false, arată un comunicat transmis marți de autoritatea fiscală.
Descoperirea a venit după ce, în perioada 6 decembrie 2016 - 24 aprilie 2017, inspectorii antifraudă din cadrul Direcției generale antifraudă fiscală au verificat vânzările de mărfuri derulate în 2015 de către o firmă pe teritoriul României și au raportat datele la importurile realizate de firma în cauză, în vederea estimării bazei de impozitare, scrie News.ro.
"În urma verificărilor efectuate asupra documentelor de livrare marfă, întocmite și înregistrate, în evidența contabilă, în cursul anului 2015, de către societatea verificată, a fost identificat un tipar de fraudare având la bază înregistrarea de documente de vânzare pentru care inspectorii antifraudă au indicii temeinice că ar fi fost întocmite în fals, deoarece operațiunile evidențiate în cadrul acestora și datele de identificare ale societăților beneficiare sunt fictive", arată comunicatul ANAF.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Inspectorii ANAF au descoperit că în documente erau trecute livrări către 475 de entități ale căror coduri unice de identificare fie sunt invalide, adică nu aparțin niciunei firme, fie aparțin altor societăți decât cele menționate în facturi.
Angajații Fisculuiaudescoperit și alte nereguli grave, precum neînregistrarea în contabilitate aunor vânzări sau înregistrarea de livrări către firme care nu confirmă tranzacțiile.
"Astfel, constatările rezultate în urma controlului antifraudă determină suspiciunea rezonabilă că societatea verificată, prin reprezentanții săi, a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 35.397.161 lei (TVA și impozit pe profit), sustrăgându-se de la îndeplinirea obligațiilor fiscale prin întocmirea, în fals, pentru a da o aparență de legalitate, a unui număr semnificativ de facturi de vânzare marfă (articole de îmbrăcăminte, încălțăminte etc.), utilizând date de identificare nereale pentru un număr de 475 societăți, cu scopul descărcării din gestiunea societății a mărfurilor care, în realitate, au fost comercializate fără întocmirea de documente justificative", mai arată ANAF.
Inspectorii au sesizat procurorii pentru suspiciunea de evaziune fiscală, mai ales că aceeași firmă a mai făcut obiectul unei sesizări a Direcției antifraudă din ANAF, care îi suspectează pe reprezentanții societății că au acționat pe coordonatele unui grup organizat în scopul sustragerii de la plata către buget a unor obligații fiscale de 5 milioane lei, constând în TVA și impozit pe profit.
Anunțul ANAF vine în contextul în care execuția bugetară s-a dezechilibrat puternic în luna mai, când s-a înregistrat un deficit lunar de 3,5 miliarde lei, pe fondul creșterii cheltuielilor într-un ritm mult mai mare decât avansul veniturilor.
În plus, datele transmise recent de Institutul Național de Statistică (INS), la solicitarea News.ro, arată că economia subterană din România a reprezentat anul trecut 22,4% din produsul intern brut (PIB), sau 170,6 miliarde lei (38 miliarde euro), ponderea fiind mult mai mare decât în economiile devoltate din Occident.
Din contribuția de 22,4% adusă la PIB de economia subterană a României anul trecut, cea mai mare parte (22,1%), a fost generată de ”economia neobservată”, care cuprinde munca la negru, frauda la plata TVA și sectorul informal (întreprinzătorii individuali neînregistrați).
Restul de 0,3% a fost reprezentat de activitățile ilegale - traficul cu droguri, prostituția și contrabanda cu alcool și tutun.