Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât și bugetele de pensii și de șomaj, a încheiat primele cinci luni ale acestui an cu un deficit de 2,17 miliarde lei, reprezentând 0,27% din PIB, în creștere de aproape trei ori față de aceeași perioadă a anului trecut, în condițile în care ritmul de creștere a cheltuielilor a depășit avansul încasărilor, arată datele publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor. Principala cauză a deficitului a fost creșterea puternică a cheltuielilor în luna mai, care a dezechilibrat bugetul și a produs un deficit lunar record, de 3,5 miliarde lei.
După primele patru luni, bugetul consolidat era încă pe plus, cu un excedent de 1,35 miliarde lei, reprezentând 0,17% din PIB, ceea ce înseamnă că execuția bugetară a fost foarte slabă în luna mai, când s-a înregistrat un deficit - sau diferență dintre cheltuieli și venituri bugetare - de 3,52 miliarde lei, scrie News.ro.
În primele cinci luni ale anului trecut, bugetul general consolidat al statului a înregistrat un deficit de 0,1% din PIB sau 782 milioane lei.
Principalul motiv al execuției bugetare slabe a fost creșterea încasărilor la buget într-un ritm inferior ritmului de creștere a cheltuielilor.
"Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 98,4 miliarde lei, reprezentând 12,1% din PIB, au fost cu 7,9% mai mari, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent. (...) Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 100,6 miliarde lei, cresc în termeni nominali cu 9,4% față de aceeași perioadă din anul precedent", arată raportul bugetar lunar.
Pe categorii de venituri, creșteri importante au fost înregistrate în primele cinci luni la contribuțiile sociale, cu un avans de 15,9%, urmate veniturile de capital (+13,2%), impozitul pe salarii și venit (+12,9%) și impozitul pe comerț exterior și tranzacții internaționale (+10,1%).
O creștere conjuncturală a fost înregistrată la sumele din alte impozite și taxe pe bunuri și servicii, cu 64,4% față de aceeași perioadă a anului precedent, îmsă taxa a adus bugetului doar 1,6 miliarde lei în cinci luni.
Avansul a fost determinat, în principal, de contribuția datorată pentru medicamente și pentru contractele finanțate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, potrivit ministerului.
Încasările din TVA s-au redus în primele cinci luni cu 5% față de aceeași perioadă a anului trecut, la 21,14 miliarde lei, evoluție mai slabă decât cea înregistrată după patru luni (-3,6%), ceea ce infirmă argumentul invocat până acum de Ministerul Finanțelor, legat de reducerea cotei standard de TVA de la 20% la 19% de la 1 ianuarie 2017, care a produs efecte bugetare din februarie.
Cheltuielile bugetului general consolidat au fost în primele cinci luni de 100,6 miliarde lei, în creștere cu 9,4% față de aceeași perioadă din anul precedent, ceea ce reprezintă o accelerare puternică față de primele patru luni, ând ratade creștere era de doar 6,8%.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Proiectul Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții, care a dus la căderea Guvernului. Lista companiilor la care se gândesc politicieniiCheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut cu 19,1% față de aceeași perioadă a anului precedent, la 27,44 miliarde lei, ca urmare a majorările salariale acordate în a doua parte a anului trecut și la începutul acestui an.
De asemenea, cheltuielile cu asistența socială au crescut cu 10,1%, la 36,7 miliarde lei, fiind influențate, în principal, de majorarea cu 5,25% a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2017.
În schimb, cheltuielile cu bunuri și servicii s-au redus în primele cinci luni cu 0,5% față de aceeași perioadă a anului precedent, la 14,31 miliarde lei.
Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 4,1 miliarde lei, echivalent cu 0,5% din PIB, susține Ministerul Finanțelor, ceea ce înseamnă o scădere semnificativă - cu 55% - față de aceeași perioadă a anului trecut.
În primele cinci luni din 2016, cheltuielile pentru investiții au fost de 9 miliarde lei, respectiv 1,2% din PIB, potrivit execuției bugetare publicate de MFP în urmă cu un an.
Execuția bugetară îngrijorătoare din luna mai a fost semnalată de ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, într-o declarație din 6 iunie.
”Primele indicii ne arată că, pe partea de venituri, se realizează planul. Am emoții, vă mărturisesc, (...) în legătură cu cheltuielile. În final, mă interesează diferența dintre venituri și cheltuieli. Este prematur să vă spun astăzi cum ne vom închide. Cu siguranță, vom rămâne, pe primele cinci luni, într-un echilibru bugetar”, afirma Ștefan, într-o conferință de presă.
În 2016, deficitul bugetului general consolidat al statului a fost de 18,3 miliarde lei, reprezentând 2,4% din produsul intern brut (PIB), pe metodologia cash, însă ultimele date ale Eurostat arată că, pe metodologia europeană ESA 2010, deficitul bugetar al României a fost de 3% din PIB anul trecut.
Guvernul PSD-ALDE a construit bugetul pentru 2017 pe venituri estimate la 254,7 miliarde lei, mai mari cu 14% față de nivelul de anul trecut, și pe cheltuieli de 278,8 miliarde lei, cu 15% mai mari.
Astfel, deficitul bugetar a fost prevăzut la 24,1 miliarde lei, reprezentând 2,96% din PIB pe metodologia cash și 2,99% din PIB pe metodologia ESA 2010, PIB-ul fiind estimat la 815,2 miliarde lei, cu o creștere economică de 5,2%.