Grădinițele și școlile private vor plăti impozit pe profit. Facultățile rămân scutite

Grădinițele și școlile private vor plăti impozit pe profit. Facultățile rămân scutite
scris 23 sep 2015

Statului nu-i place concurența atunci când este menită a amenința monopolul de facto pe care l-a acordat unor instituții care îi aparțin. Ultima dovadă: tratamentul fiscal aplicat învățământul privat, în comparație cu cel de stat.

Începând de anul viitor, singurele instituții de învățământ privat ale căror venituri vor fi neimpozabile (nesupuse impozitului pe profit) vor fi cele de învățământ superior, se precizează în noul Cod Fiscal, recent publicat în Monitorul Oficial.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit art 15, sunt considerate neimpozabile, veniturile “obținute și utilizate, în anul curent sau în anii următori, potrivit reglementărilor legale din domeniul educației naționale“ de instituțiile de învățământ particular superior acreditate.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Vechiul Cod Fiscal prevedea că “instituțiile de învățământ particular acreditate, precum și cele autorizate” sunt scutite de la plata impozitului pe profit “pentru veniturile utilizate, în anul curent sau în anii următori”.

Discriminarea celor mici.. și puțini

Decizia este cu atât mai bizară, cu cât numărul de instituții de învățământ privat preșcolar, primar, gimnazial și liceal este unul extrem de redus în comparație cu cel universitar. Însă probabil că guvernanții au considerat că se va majora considerabil “costul” obținerii unei diplome universitare de la o instituție de învățământ superior privată dacă ar introduce impozit pe venit și pentru veniturile obținute de acestea.

Potrivit INS, în 2014, rețeaua învățământului preșcolar cuprindea 1187 grădinițe și 568.659 copii înscriși, însă în sectorul privat activau doar 310 grădinițe și 16.739 copii înscriși.

De asemenea, la nivelul învățământului primar și gimnazial, existau 4.045 unități școlare, dintre care 3984 publice, numai 61 aparținând sectorului privat.
În 2014, rețeaua învățământului liceal era formată din 1605 licee, 97,9% din totalul elevilor înscriși în învățământul liceal frecventând unități școlare publice și numai 2,1% licee private.

În același ani, 80.000 de studenți (din totalul de 540.000) frecventau cursurile unei universități private, aproximativ 15% din total.

Guvernul promite că va respecta legea și că va acorda 926 lei de elev școlilor private

Interesant este că Legea Educației Naționale, publicată în ianuarie 2011, prevede la articolul 9 că “statul asigură finanțarea de bază pentru toți preșcolarii și pentru toți elevii din învățământul general obligatoriu de stat, particular și confesional acreditat. De asemenea, statul asigura finanțarea de bază pentru învățământul profesional și liceal acreditat, de stat, particular și confesional, precum și pentru cel postliceal de stat. Finanțarea se face în baza și în limitele costului standard per elev sau per preșcolar, după metodologia elaborată de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului”. Acest articol nu a fost niciodată aplicat, existând însă promisiunea ca 2016 să fie primul an în care învățământul privat să beneficieze de sumele de care, din punct de vedere legal, ar fi trebuit să beneficieze încă de acum 5 ani.

La mijlocul lunii iulie, ministrul educației, Sorin Câmpeanu, a anunțat că “în învățământul privat obligatoriu sunt 35.194 de copii. Din septembrie, pentru prima dată, învățământul privat obligatoriu va primi suma de 32,6 milioane de lei. Acest lucru trebuia rezolvat mai demult, mai ales că este prevăzut în Legea educației“.

Suma primită pe elev de școlile private va fi însă de numai 926 lei, asta deși, potrivit statisticii Ministerului Educației, costul mediu per elev, pe an, în învățământul obligatoriu este de 2.500 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
impozit
profit
cod fiscal
invatamant privat