Rusia a amendat Google cu 438 de milioane de ruble (6,75 milioane dolari), pentru încălcarea reglementărilor antitrust, în urma unei plângeri înaintate anul trecut de operatorul motorului de căutare local Yandex, informează Bloomberg.
Amenda a fost calculată în funcție de vânzările Google Play pe piața din Rusia, potrivit reprezentantului Serviciului Federal Anti-Monopol. Conform legislației, amenzile în astfel de cazuri reprezintă între 1% și 15% din veniturile obținute de companii în anul anterior aplicării acestora, în acest caz fiind vorba despre 2014.
Potrivit autorităților, Google a încălcat legea, impunând producătorilor de dispozitive mobile să instaleze serviciile sale, inclusiv motorul de căutare, pentru a putea oferi magazinul de aplicații Google Play pe dispozitivele cu sistemul de operare Android. Totodată, Google nu a permis preinstalarea pe dispozitivele mobile a unor servicii oferite alți producători, cum este și cazul Yandex.
Luna trecută, Comisia Europeană a lansat o a treia investigație antitrust împotriva Google, acuzând compania că blochează accesul companiilor concurente pe piața publicității prin intermediul motoarelor de căutare. Executivul UE a reiterat totodată o altă acuzație, că Google favorizează în rezultatele căutărilor propriul serviciu de cumpărături, în detrimentul concurenței.
Pe lângă anchetele și amenzile legate de practice anticoncurențiale, gigantul american se confruntă și cu acuzații privind tazele plătite în statele Uniunii Europene.
La începutul anului, Google a acceptat să plătească 185 de milioane de dolari autorităților din Marea Britanie, reprezentând taxe și dobânzi aferente perioadei 2005-2015, pentru soluționarea unei dispute referitoare la nivelul impozitelor achitate de companie. De asemenea, Google s-a angajat să plătească anumite taxe pentru veniturile obținute de la agențiile de publicitate din Marea Britanie, ceea ce va majora nivelul plăților efectuate de companie către statul britanic.
Acordul cu autoritățile britanice a fost puternic contestat, multe voci afirmând că suma este insuficientă comparativ cu taxele pe care gigantul american a evitat să le plătească.
Totodată, la finele lunii mai, autoritățile franceze din domeniul fiscal au efectuat percheziții la sediile Google, ca parte a unor investigații legate de o posibilă fraudă fiscală.