Gigantul petrolier american ExxonMobil se judecă cu Fiscul și cere statului român dobânzi

Gigantul petrolier american ExxonMobil se judecă cu Fiscul și cere statului român dobânzi
scris 19 iun 2018

Gigantul petrolier american ExxonMobil, care deține, alături de OMV Petrom, concesiunea perimetrului offshore de hidrocarburi Neptun Deep din Marea Neagră, se află în litigiu cu ANAF, americanii solicitând instanței să oblige Fiscul român la plata de dobânzi  totale de peste 6,4 milioane lei pentru rambursarea cu întârziere a TVA plătită de companie statului pentru achiziții de bunuri și servicii necesare lucrărilor de explorare a perimetrului, care au debutat în urmă cu 10 ani.

ExxonMobil, care este operator al concesiunii Neptun Deep, are două astfel de procese cu ANAF. La prima instanță, Curtea de Apel București, americanii au câștigat unul dintre acestea, obținând dobânzi de întârziere de peste 1,5 milioane lei, și au pierdut un proces în care solicitau dobânzi de aceeași natură în valoare de circa 4,91 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News

În ambele spețe, partea care a pierdut – ANAF, în primul proces; ExxonMobil, în cel de-al doilea – a făcut recurs. Ambele recursuri se află în prezent pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, care nu a stabilit încă primele termene de judecată. În cauză sunt solicitări de rambursare de TVA formulate de ExxonMobil în perioada 2012-2015. În intervalul respectiv, dobânda de întârziere era reglementată la 0,03% pe zi.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Senatorul Daniel Zamfir, autorul Legii privind darea în plată, părăsește PNL CITEȘTE ȘI Senatorul Daniel Zamfir, autorul Legii privind darea în plată, părăsește PNL

Potrivit documentelor de la Curtea de Apel București, în primul proces, în care compania petrolieră americană a obținut obligarea ANAF la plata de dobânzi de întârziere în sumă de 1,517 milioane lei, instanța a respins argumentul Fiscului potrivit căruia efectuarea cu întârziere a rambursării de TVA către ExxonMobil, față de termenul legal de 45 de zile, a avut drept cauză aplicarea procedurii legale de rambursare a TVA în ordinea descrescătoare a cifrei de afaceri a contribuabililor.

Acest criteriu a dezavantajat ExxonMobil. Motivul este că, în fiecare an din 2008 încoace, sucursala locală a ExxonMobil a înregistrat cifră de afaceri zero, dat fiind că nu a început încă producția și vânzarea de gaze naturale, efectuând doar lucrări de prospectare, explorare și evaluare a zăcământului din Marea Neagră, iar veniturile raportate au constat doar în finanțări de la grupul-mamă american.  

"Curtea constată că apar ca fiind corecte afirmațiile reclamantei potrivit cărora  suspendarea (deconturilor de TVA – n.r.) dispusă nu a fost justificată în niciunul dintre cazuri de necesitatea obținerii unor informații/documente noi care să genereze vreun impediment în soluționarea deconturilor. Pe cale de consecință, întârzierile apar ca fiind imputabile  autorității fiscale, care era  ținută să efectueze întreaga analiză documentară impusă de soluționare în interiorul termenului legal de 45 de zile. Astfel, apar ca fiind irelevante apărările pârâtei relativ la procedura selecției naționale a deconturilor cu sume negative cu opțiune de rambursare, metodologia adoptată nefiind în acord cu cele reținute anterior și nu poate înlătura dreptul reclamantei la recuperarea pagubei financiare astfel rezultate", a considerat instanța.

Sursă: Motivare decizie Curtea de Apel București

Sursă: Motivare decizie Curtea de Apel București

Ministerul Transporturilor a renunțat la a mai pregăti autostrada Comarnic-Brașov cu Banca Mondială, ministrul Finanțelor susține că a fost găsită o altă variantă, mai rapidă CITEȘTE ȘI Ministerul Transporturilor a renunțat la a mai pregăti autostrada Comarnic-Brașov cu Banca Mondială, ministrul Finanțelor susține că a fost găsită o altă variantă, mai rapidă

În cealaltă speță, Curtea de Apel București a respins cererea ExxonMobil de plată de către ANAF a unor dobânzi de 4,918 milioane lei pentru rambursare întârziată de TVA, arătând că, într-un caz, întârzierea a survenit ca urmare a unei inspecții fiscale derulate de ANAF, care a considerat că cererea de rambursare de TVA a companiei americane prezintă risc fiscal mare și a efectuat verificări în acest sens, iar în altul – faptului că Fiscul a constatat erori de întocmire a cererii de rambursare a TVA și a solicitat corectarea acestora.

Ambele motive de întârziere față de termenul de 45 de zile sunt legale și justificate, neimpunându-se, deci, plata de dobânzi de către ANAF către ExxonMobil, a apreciat Curtea de Apel București.

Sursă: Motivare decizie Curtea de Apel București

Sursă: Motivare decizie Curtea de Apel București

ExxonMobil și OMV Petrom urmează să semneze decizia finală de investiție în proiectul de exploatare de gaze naturale Neptun Deep în a doua jumătate a acestui an.

Pentru 2017, sucursală locală a americanilor implicată direct în proiect, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited Nassau (Bahamas), a raportat un profit net de peste 331 milioane lei, după pierderi cumulate de circa 1,33 miliarde lei în perioada 2008-2016.

Cel mai probabil motiv pentru care, anul trecut, sucursala locală a ExxonMobil a înregistrat cheltuieli mai mici decât veniturile provenite de la compania-mamă este că cele mai importante și mai costisitoare lucrări de explorare a perimetrului Neptun Deep au fost finalizate în anul anterior, 2016. De altfel, aceeași situație a fost consemnată în 2017 și în cazul operatorului celuilalt cel mai avansat proiect de exploatare de gaze din Marea Neagră, Black Sea Oil&Gas, care a terminat anul respectiv cu un profit net de 4,91 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
exxonmobil
omv petrom
neptun deep
gaze naturale marea neagra
fiscul
anaf
rambursare tva
dobanzi intarziere rambursare tva
inspectie fiscala
decont tva