Firmele vor putea distribui în curând acționarilor întreg profitul trimestrial încă din cursul anului, pe baza situațiilor financiare trimestriale aprobate de acționari sau asociați, fără să mai aștepte până la mijlocul anului următor, așa cum trebuie să procedeze în prezent. Proiectul de lege care aduce modificări în acest sens a fost aprobat acum de Camera Deputaților, decizională, urmând ca, pentru intrarea în vigoare, legea să fie promulgată de către Președinție și publicată în Monitorul Oficial.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
De ce este important: Banii vor circula mai repede. Acționarii firmelor vor obține, dacă doresc, acces mai rapid la banii din dividende, bani care pe care îi pot ulterior folosi incusiv pentru alte investiții. Legea prevede și restituirea sumelor transferate în cursul anului, în cazul în care situațiile anuale finale impun acest lucru, astfel că este necesar ca firmele să adopte o atitudine în ce privește distribuțiile trimestriale.
Mai este important: Printre beneficiarii acestei legi va fi și statul, care are mare nevoie de bani la buget în acest an, pentru a se putea încadra în limita de deficit bugetar. În baza acestei legi, statul ar putea încasa în acest an de la companiile pe care le deține sau la care are acțiuni, inclusiv marile companii din energie listate pe bursă, dividendele pentru anul trecut, dar și o mare parte dintre cele pentru anul acesta. Pe acestea din urmă, conform legii încă în vigoare, le-ar fi primit abia pe la mijlocul anului următor.
CITEȘTE ȘI XTB despre reglementările ESMALegea a fost adoptata dupa aproape un an de la initiere.
Forma finala a legii - Modificări aduse față de forma adoptată de Senat
- Una dintre modificările aduse în Camera Deputatatilor prevede că aceste repartizări interimare sunt reflectate în situațiile financiare drept creanțe către acționari.
- "Repartizarea profitului va fi înregistrata în contabilitate pe destinații, după aprobarea situațiilor financiare anuale. Sumele aferente repartizărilor interimare de dividende se înregistrează în contabilitate și se reflectă în situațiile financiare interimare drept creanțe față de acționari, respectiv asociați."
- O altă modificare a fost adusă și în ce privește stabilirea profitului net care poate fi distribuit interimar. Astfel, la profitul contabil net trimestrial se pot adăuga profituri reportate și sume retrase din rezerve disponibile în acest scop.
- "Repartizarea trimestrială a profitului către acționari sau asociați se poate efectua opțional, în cursul exercițiului financiar, în limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate și sume retrase din rezerve disponibile în acest scop, din care se scad orice pierderi reportate și sume depuse în rezerve în conformitate cu cerințele legale sau statutare, respectiv pe baza situațiilor financiare interimare aprobate de adunarea generală a acționarilor sau asociaților, după caz."
- De asemenea, a fost introdusă explicit obligația conducerii societății de a urmări recuperarea de la acționari a sumelor stabilite ca fiind de restituit în urma aprobării situațiilor financiare anuale. Termenul de restituire a banilor, de 60 de zile, a rămas același.
- "Regularizarea sumelor repartizate în cursul exercițiului financiar trebuie să aibă loc după aprobarea situațiilor financiare anuale, iar dividendele repartizate și plătite în plus în cursul exercițiului financiar se restituie în termen de 60 de zile de la data aprobării situațiilor financiare anuale. Obligația de restituire intervine pentru persoanele care au încasat dividende trimestrial, iar conducerea societății are obligația de a urmări recuperarea acestor sume și de a dispune măsurile ce se impun în acest scop."
- Pentru a spori siguranța că repartizarile trimestriale de profit se fac din câștiguri reale, Camera Deputaților a precizat în lege că firmele care au obligația auditării sau verificării de către cenzori a situațiilor anuale, vor trebui să procedeze la fel și în cazul celor trimestriale, pe baza cărora se distribuie profit.
- „Situațiile financiare interimare sunt supuse auditului, în situația în care persoanele care le întocmesc au obligația de auditare statutară a situațiilor financiare anuale sau optează pentru auditarea acestora, potrivit legii. Situațiile financiare interimare sunt supuse verificării de către cenzori în cazul în care situațiile financiare anuale fac obiectul verificării de către cenzori, potrivit legii.”
- Legea a fost modificată și în ce privește pedepsele pentru administrator, președinte sau directorul executiv. Astfel, anterior forma legii prevedea că reprezintă infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă fapta administratorului, a președintelui societății ori a directorului executiv care se împrumută prin act sub semnătură privată, direct sau printr-o persoană interpusă, de la societatea cooperativă pe care o administrează ori încasează sau plătește dividende,
sub orice formă, din beneficii fictive.- Cele două situații de sancționare a reprezentanților societății au fost eliminate, iar în loc a fost introdus paragraful "încasează sau plătește dividende, sub orice formă, din beneficii fictive ori care nu puteau fi distribuite, în lipsa situației financiare interimare sau a situației financiare anuale, după caz".
Modificările aduse legii, aprobate, pot fi văzute AICI