Ministrul Finanțelor pregătește pentru săptămâna viitoare o discuție cu directorul general al Loteriei Române cu argumentul că vrea să găsească variante pentru ca "această zonă să devină mai vizibilă", avansând ca idee în acest sens introducerea a două noi extrageri în timpul unui an, pentru care banii rezultați să fie direcționați către sănătate și educație. Loteria este una dintre cele mai valoroase companii românești. Anul trecut, un document oficial prezentat de Profit.ro indica faptul că Finanțele se gândesc să schimbe și sistemul Loteriei bonurilor fiscale.
"Săptămâna următoare o să am o discuție pe mai multe subiecte cu șeful Loteriei Române, în sensul de a găsi și de a aplica mai multe măsuri care să facă mult mai vizibilă această zonă. Să venim cu idei - și eu am dat exemplu una dintre ele - aceea ce a înființa, a stabili două noi extrageri în timpul unui an, extrageri ale căror câștiguri să fie destinate clar zonei de sănătate, pentru copii, și zonei de educație (...) Cred că noi putem stabili ca acel fond de premiere să fie mai mare prin contribuția noastră ca stat. Oamenii, când vor ști foarte clar că aceste câștiguri vor fi destinate unor categorii foarte importante - pentru zona de sănătate și de educație - poate vor juca mai mult", spune Teodorovici, adăugând, în acest context, că banii din câștiguri "pot fi folosiți chiar în investiții".
Declarația actualului ministru indică dorința autorităților de a atrage mai mulți bani din zona jocurilor de noroc pentru a acoperi cheltuielile pentru sănătate și educație.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe de altă parte, legat tot de Loterie, Profit.ro a anunțat la finalul anului trecut, prezentând un document oficial, că Ministerul Finanțelor vrea să modifice Loteria bonurilor fiscale, astfel încât să crească "interesul pentru această măsură" printr-o distribuire "echitabilă" a premiilor puse în joc. Astfel, documentul indica faptul că Finanțele ar dori să schimbe actualul sistem, pentru a acorda un număr mai mare de premii pentru bonurile fiscale cu valori mici, rezultate din cumpărături uzuale, a căror pondere în totalul bonurilor emise de comercianți este de aproximativ 80%.
La acel moment, Ministerul Finanțelor era condus de Ionuț Mișa, actualul șef al ANAF.
Loteria a fost lansată în primăvara anului 2015 și îi recompensează financiar pe cei care au norocul ca ziua și valoarea bonului fiscal alese prin loterie să fie identice cu cele de pe bonul pe care l-au păstrat după ce au cumpărat un produs/serviciu.
În prezent, premiul lunar de 1 milion de lei este împărțit la cel mult 100 de câștigători, desemnați printr-o tragere la sorți dacă numărul bonurilor cu suma desemnată este mai mare de 100. Suma câștigătoare este stabilită prin extragerea aleatorie a 3 cifre (0-9) de către Loteria Română. În această extragere intră doar bonurile dintr-o anumită zi a lunii. De asemenea, printr-o extragere separată este desemnată și ziua.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Lege cu scutiri de taxe și TVA pentru cazinouri, hoteluri, restaurante, cluburi sau magazine. Suspiciuni de legături cu Belina"La nivelul Ministerului Finanțelor sunt analizate diferite variante de modificare a sistemului actual de selectare a câștigătorilor la Loteria bonurilor fiscale, în sensul creșterii numărului de premii care pot fi câștigate de titularii de bonuri fiscale cu valori mici, astfel încât acesta să fie proporțional cu ponderea pe care bunurile aferente cumpărăturilor uzuale o au în totalul bonurilor fiscale emise de comercianți (aproximativ 80%)", nota ministerul.
Loteria Română dispune de o rețea cu 41 de centre de profil și aproximativ 2.000 de agenții proprii și mandatare.
Anul trecut, operatorul de jocuri loto a avut o cifră de afaceri de 821,2 milioane de lei, de la 756,6 milioane de lei în anul 2015, și un profit net de 75,2 milioane de lei, în creștere cu 302,1% față de anul precedent.
Loteria Română este controlată de Ministerul Finanțelor și are circa 2.600 de salariați.