Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România și una dintre cele mai mari companii de stat ca volum de afaceri, a anunțat că a luat decizia de a plăti la termen sarcinile fiscale ce îi revin și de nu a face uz de posibilitatea de amânare a achitării acestora, în contextul problemelor generate de COVID19.
Astfel, la data de 25 martie, compania a achitat către bugetul de stat suma de 189 de milioane lei reprezentând impozit pe profit și TVA, urmând ca, până pe 31 martie, să plătească taxe și impozite locale în valoare de 34 milioane de lei, se arată într-un comunicat al Hidroelectrica.
”Este o decizie pe care am luat-o pentru a sprijini autoritățile centrale și locale în efortul de limitare și combatere a COVID19. Suntem conștienți că este nevoie de un efort financiar semnificativ pe care statul român îl face pentru cetățenii săi și considerăm că și noi, la rândul nostru, trebuie să ne alăturăm acestui demers. Este un moment în care toate companiile cu forță financiară, așa cum este și Hidroelectrica, trebuie să arate solidaritate. Oricât de tentante ar putea părea facilitățile și înlesnirile fiscale oferite în aceste zile, noi, cei care avem posibilitatea de a ne plăti îndatoririle trebuie să o facem, din spirit de responsabilitate socială. Banii noștri merg acolo unde este nevoie de ei: către acțiunile de vindecare a celor bolnavi, către protejarea celor vulnerabili și către păstrarea vie a economiei românești”, a declarat Bogdan Badea, președintele directoratului Hidroelectrica, citat în comunicat.
CITEȘTE ȘI Proiect-pilot de testare a 10.500 de persoane din București. Teste în stradăHidroelectrica este una dintre cele mai profitabile companii ale sectorului energetic românesc și unul dintre cei mai importanți contributori la bugetul de stat al României.
Hidroelectrica a înregistrat în anul 2018 un profit net de 1.939 milioane lei raportat la o cifra de afaceri de 4.261 milioane lei.
Pentru anul 2019, Hidroelectrica estimeaza o cifră de afaceri de 4,149 miliarde lei și un profit net de 1,334 miliarde lei. La aceste valori se estimează că societatea va distribui dividende catre statul român în sumă de 867 milioane lei, cu un procent de distribuire de 90% din profitul net distribuibil.