Direcția Antifraudă a ANAF monitorizează și analizează comerțul cu produse care au înregistrat creșteri "semnificative nejustificate ale prețurilor, pentru asigurarea unui mediu concurențial onest și a accesibilității mijloacelor de prevenire a infectării". Monitorizarea variațiilor de prețuri și verificarea modului de declarare a obligațiilor fiscale aferente veniturilor realizate în această perioadă include atât dispozitive medicale (măști, mănuși, biocide, dezinfectanți) și alte echipamente de protecție sanitară, care asigură prevenția și tratarea afecțiunilor asociate COVID-19, cât și produse alimentare esențiale specifice coșului de bază, a transmis astăzi Antifrauda.
De asemenea, pentru asigurarea îndeplinirii măsurilor de prevenire a răspândirii virusului COVID-19, ANAF poate verifica respectarea unor măsuri prevăzute de ordonanțele militare.
În acest context, inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală verifică dacă se respectă măsurile suspendării:
28 noiembrie - Profit Financial.forum
- comercializării consumului produselor alimentare și a băuturilor alcoolice și nealcoolice în restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice,
- activităților comerciale sportive, de organizare jocuri de noroc, sau furnizare tratament balnear și de îngrijire personală
- comerțului cu amănuntul al produselor și serviciilor în centrele comerciale cu suprafață de vânzare mai mare de 400m2 în care-și desfășoară activitatea mai mulți operatori economici. În centrele comerciale menționate este permisă continuarea comercializării de produse alimentare, veterinare sau farmaceutice, a produselor și serviciilor de optică medicală, a serviciilor de curățătorie și a produselor electronice și electrocasnice, dacă operatorii economici respectivi asigură livrarea la domiciliu.
Încălcarea de către persoane juridice a măsurilor stabilite în ordonanțele militare se sancționează cu amendă contravențională de la 1.000 lei la 70.000 lei (conform art. 28 din OUG nr. 1/1999).
"Ca urmare a dinamicii prețurilor, Direcția Generală Antifraudă Fiscală monitorizează și analizează comerțul cu produse care au înregistrat creșteri semnificative nejustificate ale prețurilor, pentru asigurarea unui mediu concurențial onest și a accesibilității mijloacelor de prevenire a infectării. Monitorizarea variațiilor de prețuri și verificarea modului de declarare a obligațiilor fiscale aferente veniturilor realizate în această perioadă include atât dispozitive medicale (măști, mănuși, biocide, dezinfectanți) și alte echipamente de protecție sanitară, care asigură prevenția și tratarea afecțiunilor asociate COVID-19, cât și produse alimentare esențiale specifice coșului de bază", potrivit comunicatului Antifraudă.
Ce spune Consiliul Concurenței
Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat, cu o zi înainte de mesajul Antifraudei, că piața produselor sanitare nu funcționează bine în această perioadă, existând scumpiri chiar și de 100%, iar autoritățile se pregătesc de plafonarea prețurilor sau de rechiziționarea produselor, dacă situația nu revine la normal, a declarat .
El a precizat că prețurile ar trebui să revină aproape la cele dinaintea crizei.